Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Krivične prijave protiv političara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2013.

Autor: Z. Miladinović Izvor: Danas

Krivične prijave protiv političara

Četrnaest nevladinih organizacija iz Niša i Srbije najoštrije je osudilo pretnje glavnom i odgovornom uredniku i novinaru internet portala Južne vesti Predragu Blagojeviću i zatražilo da oni koji su upućivali pretnje momentalno budu smenjeni i „isključeni iz obavljanja javnih funkcija u gradu“.

„Pretnje medijima su pretnje pravu građana da budu informisani“, piše u saopštenju nevladinog sektora, koji je pohvalio brzu reakciju Policijske uprave u Nišu.

Policijska uprava u Nišu podnela je 8. aprila krivične prijave protiv direktora niške Toplane i kadra SNS Milutina Ilića(63), potpredsednika Saveta za bezbednost SNS u Nišu pukovnika Dobrivoja Stanimirovića (57) i Mije J. (53) zbog sumnje da su pretili Blagojeviću.

Direktor Toplane Ilić, koga je Blagojević prošlog četvrtka pozvao kako bi dobio odgovor zašto Niš ima problema sa grejanjem, kritikovao je tekst Južnih vesti „Direktor Toplane lagao za zapošljavanje“, u kojem se govorilo o partijskom zapošljavanju u ovom gradskom preduzeću. Ilić je rekao da je „pitanje da li bi onaj ko bi u Americi napisao da je neko lagao dočekao sledeće jutro“, a na Blagojevićevo pitanje: da li je to pretnja, odgovorio da to „može da shvati kako hoće“.

Pretnje su nastavljene uveče, kada su Blagojevića pozvali muškarci koji su se predstavili kao „Janković iz Toplane“ i „pukovnik Dobrivoje iz Prištine“. Oni su ga upozorili da „pazi šta piše“ i da se „ne igra sa nekim stvarima“ i pozvali ga da se u toku večeri susretnu kako bi „razjasnili neke stvari“.

„Pukovnik“ ga je obavestio da će morati da da izjavu u vezi sa svojim pisanjem o Toplani, kao i da će ukoliko se to ne desi, doći „sutra ujutru sa organima MUP-a“. On mu je kazao da je „ovlašćen od Republike Srbije“ da proveri pisanje ovog portala, koje je „napravilo državi problem, tako da ga zove i vicepremijer i predsednik SNS Aleksandar Vučić i pita šta se to događa u gradu Nišu“.

U Južnim vestima podsećaju da su krajem novembra prošle godine pominjali „pukovnika Dobrivoja“ kao jednog od dvojice funkcionera SNS koji su se preko partijske veze zaposlili u Toplani.

Reakcije

Pretnje Blagojeviću osudili su i NUNS i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Južne vesti su o slučaju obavestile i misiju OEBS.

Od pretnji se ogradio i gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) u kratkom saopštenju na sajtu grada Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi