Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neko bi da izvuče Radeta Markovića iz zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 04. 2013.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

Neko bi da izvuče Radeta Markovića iz zatvora

Iako Tužilaštvo za organizovani kriminal nije zvanično pokrenulo postupak za sklapanje nagodbe sa bivšim šefom Državne bezbednosti Radetom Markovićem da u zamenu za kraću kaznu otkrije nalogodavce ubistva Slavka Ćuruvije, sve je izvesnije da će on i zvanično dobiti status svedoka saradnika.

Većina sagovornika Naših novina smatra da, ukoliko nadležne institucije do istine o ubistvu Ćuruvije žele da dođu pogodbom sa Markovićem, koji je bio na čelu zloglasnih „eskadrona smrti“, ova država od pravde pravi cirkus od kog se žrtve režima Slobodana Miloševića okreću u grobu.

 

Kako saznajemo, u tužilaštvu se razgovaralo o predlogu Komisije za istraživanje nerešenih ubistava novinara, ali za sada niko nije izneo zvaničan stav, a porodica i prijatelji Slavka Ćuruvije tvrde da o ovoj inicijativi imaju samo saznanja iz novina i da im je više neprijatno da se za svaku godišnjicu ubistva kopa po Slavkovom grobu.

Jovo Ćuruvija, brat Slavka Ćuruvije, kaže da mu je muka od poluinformacija i da ni sam ne zna šta je istina, a šta ne.

- Slavkova deca su besna i ogorčena. Svake godine ista priča. Ova zlikovačka đubrad na vlasti žele da izvuku svog prijatelja Radeta Markovića. Šta očekuju sad, da će Rade Marković da im ispriča ko je ubio mog brata, da kaže ko je kriv? Ova komisija je samo dokaz da ovo nije Srbija, nego Smrdija. Nek rade šta hoće... Nadam se samo da će Ljilja Smajlović i Veran Matić istrajati do kraja - ogorčen je Ćuruvija.

I Branka Prpa ima sličan stav.

- Ironija je da neko ko je učesnik njegovog ubistva sada svedoči o tom ubistvu- kaže Branka Prpa.

Predsednik Komisije Veran Matić kaže:

- Naravno da nikakva amnestija zločinaca ne dolazi u obzir, ali moramo imati na umu da su mnogi zločini ostali ne samo nerasvetljeni već i nekažnjeni. Sa tim se kao društvo ne smemo miriti. Moramo da tragamo za punom istinom koristeći sve mogućnosti koje smo preuzeli iz razvijenijih zemalja koje imaju više iskustva s organizovanim zločinom od nas, uključujući i pomoć zaštićenih svedoka - kaže za Naše novine Matić.

S njegovim mišljenjem se ne slaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, koji je juče podneo ostavku na članstvo u Komisiji za istraživanje nerešenih ubistava novinara.

Advokat Borivoje Borović, međutim, tvrdi da bi bilo dobro da Rade Marković dobije status svedoka saradnika.

- Potrebno je proceniti šta je važno za istinu. Ovde je država važnija od pojedinca i ja mislim da Marković može da nam otkrije da li su ubistva za vreme Miloševića bila posledica delovanja pojedinca ili države - izjavio je Borović za Naše .

Inače, Radomir Marković pravosnažno je osuđen na 40 godina zbog ubistva članova SPO na Ibarskoj magistrali, a na 15 zbog ubistva Ivana Stambolića, ali bi mogao da odsluži samo ovu drugu kaznu.

Rade zna istinu o Badži, Kundaku...?

Mediji su navodili da bi upravo Marković mogao da rasvetli ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali i likvidacije Pavla Bulatovića, Radovana Stojičića Badže, Zorana Todorovića Kundaka i drugih ljudi ubijenih devedesetih godina.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi