Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Duh pijace u pančevačkim glasilima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 04. 2013.

Autor: Miodrag Šašić Izvor: Politika

Duh pijace u pančevačkim glasilima

Kada je nedavno, u prepunoj sali Skupštine grada, predsednik Upravnog odbora RTV Pančevo Miloš Obrenović završio svoje izlaganje na tribini organizovanoj povodom nacrta Zakona o informisanju, zavladao je muk. Obrenović se u kratkom izlaganju obrušio na novinare i urednike kuće čije interese treba da brani. U vazduhu je ostalo pitanje – u čije ime on govori.

Osim što je svima takav stav zvučao čudno, niko se posebno na ovaj „izgred“ nije osvrtao. Međutim, kada je desetak dana kasnije, glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Pančevac“ Siniša Trajković objavio priču o tome da se sprema smenjivanje rukovodstva ovih novina, mnogi su se setili Obrenovićevog izlaganja.

Trajković je u redovnoj kolumni napisao da je Dejan Simeunović, inače rukovodilac pančevačke pijace, pozvao na razgovor Aleksandra Vučkovića, zastupnika kapitala u „Pančevcu“ i naložio mu da zakaže vanrednu skupštinu akcionara lista, na kojoj će biti smenjen odbor direktora. Trajković je takođe tvrdio da je od izvora te informacije, a kasnije će otkriti da se radi o Jovanu Lazarovu, pokrajinskom poslaniku SNS-a i članu Upravnog odbora Agencije za privatizaciju, čuo i da su tom razgovoru prisustvovali još Dragan Katuca, direktor JKP „Zelenilo“ i narečeni Miloš Obrenović. Sva trojica su članovi SNS-a. Trajković tvrdi da se trojka pozivala na sam vrh SNS-a, odakle je, navodno, stigla direktiva.

Umesto da stvari razjasne, prvi ljudi pančevačke organizacije naprednjaka su, na konferenciji za novinare, sve zakomplikovali. Željko Sušec, poverenik Gradskog odbora SNS-a, kaže da su mu i Simeunović i Katuca negirali da je do takvog sastanka došlo, a sve i da jeste, „oni su samo članovi SNS-a“ i nemaju ovlašćenja da vode kadrovsku politiku”. Njegov partijski drug, poslanik Jovan Lazarov, međutim, pred Sušecom je još jednom potvrdio da je priču čuo od privremenog zastupnika kapitala u „Pančevcu“, Aleksandra Vučkovića, i da se ovaj još čudio kako on za to ne zna, da je „sve to u stranci dogovoreno“.

Rukovodilac pančevačke pijace, Dejan Simeunović, koji u priči važi za organizatora „tajnog razgovora“ je pred kamerama TV Pančevo negirao da se ikada sreo sa Vučkovićem, čak i da ga poznaje, a partijskom drugu, poslaniku Lazarovu, zapretio je sudom.

Željko Sušec, prvi čovek pančevačkih naprednjaka, tvrdi da ova stranka ne želi da se meša u kadrovsku politiku „Pančevca“, a što se tiče Miloša Obrenovića, predsednika Upravnog odbora RTV Pančevo, koji je izneo lične stavove na tribini o Zakonu o informisanju, biće smenjen i više neće biti ni član u bilo kom odboru.

Aleksandar Vučković javno ne potvrđuje da je sa bilo kim razgovarao o smeni u „Pančevcu“, ali kaže da je uputio zahtev za održavanje Skupštine akcionara i da će tražiti smenu Dragane Kožan, direktorke „Pančevca“. Povod: pogoršani materijalni položaj lista. Ako direktorka do 12. aprila ne sazove skupštinu, on će kao zaštitnik kapitala, tražiti da to učini sud.

Iz „Pančevca“ je odmah stigla kontramera – 8. aprila je u ime kuće podneta krivična prijava protiv Vučkovića, koji je do pre godinu i po dana bio i direktor „Pančevca“. Prijavom se tereti za nesavesno postupanje i zloupotrebu službenog položaja, zbog čega je naneta šteta firmi.

U redovima pančevačke opozicije tvrde da je ovaj rašomon nastao kao plod borbe više struja među pančevačkim naprednjacima, ali niko nije siguran da je baš tako. Možda će ova tvrdnja pokrenuti novi krug rašomonijade.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

13.04.

2013.

Nina Pančevo [neregistrovani] u 08:38

TV Pančevo i Pančevac

Obrenović je rekao istinu koje smo svi svesni: program tv Pančevo je katastrofalno loš, novinari su neprofesionalni i lenji (čast izuzecima). Od osnivanja TV Pančeva vlada negativna selekcija. Pančevu treba lokalnia televizija ali ne takva kao što je TV Pančevo. Imamo veoma skupu igračku, veoma lošeg kvaliteta. Pančevo ima puno pbrazovane i pametne dece koja su završila žurnalistiku, političke nauke....zašto oni ne bi započeli karijeru na tv Pančevo, nema mesta od neadekvatnih i lenjih nazovi novinara....

Odgovori
pet

12.04.

2013.

Pancevka [neregistrovani] u 20:28

RTV PA

To sto je gosp. predsednik UO RTV PA rekao na pomenutom skupu svakako nije bilo prigodno, medjutim covek je izgovorio istinu. Postavlja se pitanje da li ce gradjani Panceva i dalje "trpeti" takvu televiziju kakva je, samo zato sto ce to biti "dokaz" da se SNS ne mesa u uredjivacku politiku RTV Pancevo. Mislim da je greska praviti paralelu izmedju ova 2 dogadjaja, tim pre sto ova dva medija i ne mogu da se porede ni u kakavom kontekstu- RTV Pancevo je vec godinama promoter i upijac vladajucih koalicija, za razliku od Pancevca. Za koje informacije mi gradjani placamo RTV Pancevo, da li su otkrili neku aferu, da li postavljaju neugodna pitanja lokalnim politicarima ili samo prenose njihove stavove i propagandu sa konferencija za novinare? Tuzno je sve to sto se niko ne bavi time...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi