Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Rasvetliti ubistva novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 04. 2013.

Izvor: Tanjug,B92

Matić: Rasvetliti ubistva novinara

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić ocenio je sinoć u Beču da je veoma važno za slobodu medija u Srbiji da se ubistva novinara rasvetle. On je, u svom izlaganju, na manifestaciji u organizaciji „Srpskog kulturnog foruma“ u okviru ciklusa „Bečki prozori“, posvećenoj obeležavanju dva veka od štampanja prvih srpskih novina u Beču, da je nerasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića oblik cenzure, koji bi ostao ako se ovi zločini ne bi rasvetlili.

Osvnuvši se na cenzuru srpskih novina u vreme kada su nastajale u Beču pre dva veka, on je rekao da je bila prilično disciplinovana i uređena „te da bi je danas mnogi priželjkivali“.

 

Matić je govorio o medijima i dijaspori, ukazavši da prema procenama četiri miliona ljudi živi izvan Srbije, i da postoji dalji trend napuštanja zemlje, jer 20 odsto mladih razmišlja da to učini, kako pokazuju istraživanja.


On je govorio da treba što više koristiti prednost novih medija kako bi se matica i dijaspora povezali i više zbližili.Takođe, on je predstavio i projekat digitalne platforme osmišljene za zemlje podunavskog regiona.

Profesorka na bečkom Institutu za Slavistiku Gordana Ilić Marković govoreći o istorijatu srpskih novina u glavnom gradu Austrije podsetla je da prvi tragovi srpskih novina u Beču datiraju od izdavaštva Stefana Novakovića i „Serbskija novini“ (1792.) da bi se nakon toga 1813. godine pojavile „Novine serbske iz carstvujuščega grada Viene“ Dimitrija Davidovića.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

13.04.

2013.

Слоба [neregistrovani] u 00:04

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?

.... "Он је, у свом излагању, на манифестацији у организацији „Српског културног форума“ у оквиру циклуса „Бечки прозори“, посвећеној обележавању два века од штампања првих српских новина у Бечу да,...."
Да ли је могуће да се ово стварно догађа или ми се причињава, да Матић говори на оваквом скупу и овим поводом. Како је заслужио то право? Можда огромним доприносом српском новинарству, "објективном информисању" којим нас свакодневно "усрећују" са "његове" ТВ. Па господо, по чему је овај човек новинар? Да ли се ико сећа неког његовог текстста, ТВ прилога..., било чега што је новинарство. Оног другог има на претек и то је по садашњим критеријумима, по свему судећи, важније. Ето, дочекасмо и то да српско новинарство представља Горан Матић. Алал нам вера!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi