Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nastavlja se "rat" gradonačelnika i medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 04. 2013.

Autor: M. Dugalić Izvor: Politika

Nastavlja se "rat" gradonačelnika i medija

Zbog načina raspodele šest miliona od ukupno, na godišnjem nivou predviđenih 12 miliona dinara za desetak lokalnih medija u Kraljevu ne popuštaju ni gradonačelnik Dragan Jovanović, ni većina vlasnika ovdašnjih televizija, radio-stanica i novina.

Mediji emituju razne optužbe i saopštenja, a gradonačelnik koji u ovom „ratu“, ipak, gubi saveznike i dalje istrajava tražeći od vlasnika medija slogu oko raspodele novca, odnosno izvršenja zakonske obaveze „stvaranja uslova za normalno funkcionisanje lokalnog sistema informisanja“. Ali, taj konsenzus onemogućava Violeta Konjokrad, odnedavno vlasnica i direktorka TV Kraljevo, pa predstavnici ostalih osam informativnih kuća gradonačelnika i pomenutu direktorku optužuju da „u interesu politike pojedinaca u senci deluju partnerski kako bi se sve to još više zakomplikovalo, odužilo i samo jednoj televiziji pripao najveći deo kolača“.

Podsećanja radi, gradonačelnik je još pre mesec dana zatražio da se vlasnici dogovore o raspodeli prvog dela budžetskog novca namenjenog medijima. I, kada je dobio usaglašen predlog, koji je potpisala i direktorka Konjokrad, ipak ga je korigovao ubacujući u „koš“ za raspodelu još tri medija. Budućih osam korisnika tog novca i na to su pristali, ali pomenuta direktorka povlači svoj prvobitni potpis tražeći jasne kriterijume i više novca, odnosno trećinu od šest miliona dinara, uz tvrdnju da njena kuća ima najviše zaposlenih i u svom sastavu tri medija. Gostujući na toj televiziji, gradonačelnik je uporno insistirao na novinarskoj slozi pozivajući i direktorku Konjokrad, koja je tada bila u ulozi voditelja, na dogovor sa kolegama. Tako se sve prolongira i dalje komplikuje.

To ide u prilog opoziciji koja se, uz dnevna saopštenja o mogućem medijskom mraku, priprema za predstojeću sednicu gradske skupštine. Ni koalicioni partneri SNS-a, partije iz koje je gradonačelnik Jovanović, ne dele mišljenje gradonačelnika već smatraju da je slučaj i medijima i lokalnoj samoupravi naneo štetu. Tvrde da bi bar prvi deo novca namenjenog medijima trebalo podeliti prema „starim“ pravilima jer, kako Jovan Nešović (URS), kaže „ne mogu se nova pravila donositi pre igre”.

Pored toga, na posebnom skupu stranačkih predstavnika sa vlasnicima medija zaključeno je da se buduće raspodele obavljaju prema projektnom principu, i to uz dvostruko povećanje iznosa od samo 0,36 odsto budžeta, koji, uz potpise ugovora sa vlasnicima medija, valja odmah podeliti.

Tome se na pomenutom sastanku nije protivio ni Vladimir Pavlović, sekretar Gradskog odbora SNS-a. O toj nesaglasnosti u stavovima stranke i njihovog gradonačelnika Zoran Bojanić, predsednik Gradskog odbora SNS-a, kaže:– Za razliku od drugih, gradonačelniku ne namećemo mišljenje i ne donosimo odluke u njegovo ime. To ne znači da je bilo ko pošteđen odgovornosti za svoje poteze, a što se ovog slučaja tiče smatram da krivicu delimično snose i sami mediji.

Ipak, mislim da će se kroz dva, tri dana sve razrešiti na obostrano zadovoljstvo – ističe Bojanić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi