Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: "Blic" prekršio Kodeks novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 04. 2013.

Izvor: Blic

Savet za štampu: "Blic" prekršio Kodeks novinara

Na osnovu članova 22 i 24 Statuta Saveta za štampu i članova 15 i 16 Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 4. 4. 2013. godine većinom glasova donosi odluku da je fotografijom uz tekst „Naš Ervin je pretučen nasmrt“ objavljenom 21. 3. 2013. dnevni list „Blic“ prekršio Kodeks novinara Srbije i to tačke 4 i 5 Odeljka III (Odgovornost novinara) koje novinarima zabranjuju da „koriste neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu“, odnosno po kojima su novinari dužni da „poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa“, kao i da je naslovima „Pretukli mladića nasmrt jer nisu hteli da se njihova rođaka uda za njega“ objavljenim 19. 3. 2013. i „Pijani dečak od 14 godina ubio Ervina Bilickog“ objavljenim 21. 3. 2013.

„Blic“ je prekršio odredbu 3, odeljka III Kodeksa novinara Srbije, po kojoj su novinari „dužni da poštuju pravilo pretpostavke nevinosti i ne smeju nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude“, i odredbu 2, odeljka IV (Novinarska pažnja), po kojoj novinari „ne smeju slepo da veruju izvoru informacja“, odnosno „moraju da vode računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima“.

Komisija za žalbe je prihvatila žalbu Centra za prava deteta i zaključila da se objavljivanje na naslovnoj strani i bez ikakvog upozorenja fotografi je mrtvog dečaka koja izaziva šok u ovom slučaju ne može opravdati javnim interesom, odnosno željom redakcije da dokaže da je mladić ubijen i da nadležni organi ne rade dobro svoj posao. Po oceni većine članova Komisije, objavljivanje fotografi je bilo bi razumljivo da je „Blic” prethodno iskoristio sva druga sredstva da dokaže svoje tvrdnje i da je tekst pratila ozbiljnija analiza koja bi pokazala da postoji namera da se slučaj ne istraži do kraja, što se nije
dogodilo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi