Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlast, direktori i novinari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 04. 2013.

Autor: Toma Todorović Izvor: Politika

Vlast, direktori i novinari

Uzbunila se prethodne sedmice niška javnost. Direktor Gradske toplane uputio je jednom niškom novinaru veoma ozbiljne pretnje tokom razgovora telefonom zbog njegovog pisanja o stranačkom zapošljavanju u ovom javnom preduzeću.

Kako je pretnja snimljena, zna se šta je Milutin Ilić, direktor toplane, izrekao na račun Predraga Blagojevića, urednika internet portala „Južne vesti”. Doslovce mu je rekao: „Vi ste živeli u Americi. Da li biste, da ste u SAD nešto tako napisali, dočekali sledeće jutro?”

Narednih dana pretnje su se nastavile, ovoga puta u režiji dvojice ljudi bliskih direktoru toplane. Dobrivoje Stanimirović predstavio se kao „pukovnik Dobrivoje” i rekao da je „dobio zadatak od službe da ga kao inspektor sasluša”. I najavio da će „sutra doći iz Beograda da s njim obavi informativni razgovor”. I to je snimljeno.

Onda je Blagojevića pozvao i Mija Janković, koji je bio vrlo kratak: „Pripazi šta pišeš, inače…” Blagojević je zbog ovih pretnji zatražio zaštitu policije, koja je efikasno razrešila slučaj i protiv direktora Gradske toplane Ilića i njegovih „saradnika” podnela krivičnu prijavu, kako je zvanično saopšteno, „zbog ugrožavanja sigurnosti novinara na zadatku”. Kako je rečeno, za ovo krivično delo zaprećena je zatvorska kazna u trajanju od šest meseci do pet godina.

Sutradan pošto je policija saopštila da je podnela krivičnu prijavu, na sednici Gradskog veća niški gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić rekao je da „treba hitno utvrditi odgovornost direktora Gradske toplane zbog propusta u organizovanju rada preduzeća i višednevnih problema građana s grejanjem, ali i zbog pretnji novinarima”.

Perišić je najavio i da će se o svemu što se događalo prethodnih dana (u tom periodu na većem području grada tri dana uopšte nije bilo grejanja) odlučivati na sednici Upravnog odbora Gradske toplane. Posebno je istakao da će „Gradsko veće Niša odmah pošto dobije odluku Upravnog odbora razmotriti šta će se dalje činiti”.

Dan kasnije, na sednici Upravnog odbora toplane, nije bilo ni reči o postupku i pretnjama direktora i njegovih saradnika novinaru Blagojeviću. Zoran Pavlović, predsednik UO Gradske toplane, to je objasnio rečima: „Upravni odbor neće da se bavi pitanjem odgovornosti i eventualne smene direktora, jer za to nije nadležan. Direktore javnih preduzeća u Nišu, po zakonu, postavlja i razrešava Skupština grada”.

Usput je Pavlović rekao da će menadžment Gradske toplane ubuduće mnogo više raditi „na poboljšanju saradnje s medijima”.

Sve se to događalo od prošlog ponedeljka do srede. Nakon toga – ništa. Da li se čeka da na ceo slučaj padne prašina i sve ode u zaborav ili je ovde reč o (partijsko-stranačkoj) povezanosti gradskog i rukovodstava javnih preduzeća, što bi moglo da se okarakteriše narodnom poslovicom „Vrana vrani oči ne vadi”?

U Nišu će u utorak, 16. aprila, biti održana sednica Skupštine grada. Još se ne zna da li će se možda gradski parlament, kako je objašnjeno u Upravnom odboru Gradske toplane, kao jedini nadležan, pozabaviti i ovim slučajem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi