Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji portparoli centara moći
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 04. 2013.

Izvor: FoNet

Mediji portparoli centara moći

Srpski mediji sve su bliže poziciji portparola političkih grupacija ili ekonomskih centara moći, a sve manje čuvar javnog interesa i demokratskih vrednosti, ocenio je danas novinar Ivan Protić, jedan od autora izveštaja "Ljudska prava u Srbiji 2012", u izdanju Beogradskog centra za ljudska prava.

Uz konstataciju da se ne nazire povlačenje države iz medija, Protić je izneo podatak da je prošle godine četvrtina televizijskih i radio stanica u Srbiji bila u vlasništvu države, kao i novinska agencija Tanjug.

Prema Protićevim rečima, nova vlast u Srbiji nije dovoljno spremna da uđe u sređivanje stanja u medijima.

 

Ljudska prava, diskriminacija, prava manjina i trgovina ljudima, prema oceni Protića, sve manje su interesantna za medije, čime su i manje dostupna publici.

Jedan od autora izveštaja Bojan Gavrilović je smatra da je, što se tiče izazivanja nacionalne i verske mržnje i drugih netrpeljivosti, prošle godine vođena blaga kaznena politika.

Preveliki značaj se davao olakšavajućim okolnostima, zbog čega su, uglavnom, izricane uslovne kazne. Takva dela često ne podležu krivičnom gonjenju, pa se prekršajno kažnjavaju, izjavio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, zabrinjava društvena distanca prema pripadnicima LGBT populacije.

Gavrilović je izneo podatak da 80 odsto srednješkolaca podržava diskriminaciju LGBT populacije, dok 34 odsto mladića smatra da je nasilje prema tom delu stanovništva "uvek opravdano".

Država propušta da pruži zaštitu pripadnicima LGBT populacije. Nema zvaničnih podataka o napadima prema LGBT, izjavio je Gavrilović.

On je ocenio da zabrinjavaju napadi desničarskih organizacija na borce za ljudska prava i dodao da istaknuti predstavnici države izjednačavaju nevladine organizacije sa desničarima.

Saradnik Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković je izjavila da je prošle godine u Srbiji više od 170.000 ljudi ostalo bez posla, a gotovo 35.000 je proglašeno za tehnološki višak.

Više od 60.000 zaposlenih nije primilo platu za svoj rad, dok 5.000 aktivnih firmi nije plaćalo poreze i doprinose, čime radnicima duguju više od 95 milijardi dinara, rekla je Tošković.

Ona je konstatovala da "sve ukazuje da je stanje u oblasti ekonomskih prava zabrinjavajuće".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi