Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatnim medijima novac na kašičicu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 04. 2013.

Izvor: Blic

Privatnim medijima novac na kašičicu

Valjevo je lokalnim elektronskim medijima ponudilo najmanje novca od svih gradova slične veličine u Srbiji. Da po privatne medije muka bude veća, od osam miliona dinara, polovina je namenjena Radio Valjevu kao glasilu lokalne samouprave, a ostatak treba da podele privatnici - jedna televizija i još četiri valjevska radija.

Gradski čelnici četiri miliona dinara za Radio Valjevo pravdaju očuvanjem deset radnih mesta u najstarijoj medijskoj kući koja je poodavno trebalo da bude privatizovana. S druge strane, privatni mediji muku muče da prežive na tržištu, jer su reklame sve ređe i jeftinije, a dažbine državi, od naknade za frekvenciju do SOKOJa, neizbežne.

 Ponuđeni iznos za “pomoć” medijima je više nego smešan jer, na primer, lazarevačka TV GEM mesečno dobija dva miliona dinara. Pa, nije Valjevo baš toliko puta siromašnije od Lazarevca! Prošle godine smo dobili 1,5 miliona dinara, a više nas košta samo naknada za frekvenciju - razočaran je Milan Milinović, glavni urednik regionalne Televizije “Vujić”. Da je četiri miliona za pet medija malo, slaže se i urednica regionalnog Radio Patka Darija Ranković, upozoravajući da gradske vlasti fi nansiranjem Radio Valjeva mimo zakona ostale medije dovode u neravnopravan položaj.

 Drugi problem je što i tako malo novca još nije dato medijima, pošto konkurs za sufinansiranje projekata u informisanju još nije ni raspisan, niti se zna kada će. Svi drugi konkursi u kulturi, sportu ili turizmu su završeni. Mi to doživljavamo kao diskriminaciju, samovolju i jedan vid pritiska na medije - smatra urednica Radio Patka.

Za razliku od Valjeva, lokalna vlast u Ivanjici će ove godine tamošnje medije, dva radija i jednu televiziju sa dozvolama za rad, pomoći sa devet miliona, dok u Leskovcu osam elektronskih medija može da računa na 13 miliona iz tamošnjeg budžeta. U budžetu Zaječara je za osam medija obezbeđeno čak 26 miliona dinara.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi