Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vladimir Cvijan tuži "Naše novine"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 05. 2013.

Izvor: RTS, B92

Vladimir Cvijan tuži "Naše novine"

Funkcioner SNS-a Vladimir Cvijan podneće krivične prijave protiv direktora i urednika "Nasih novina" zbog ugrožavanja bezbednosti njegovog šestogodišnjeg sina. Cvijan koji je predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja optužio je pred novinarima u Skupštini Srbije Vuka Vučurevića i Antonija Kovačevića da su manjaci i pedofili i da su danas "popili krivičnu prijavu".

 

"Ova dva čoveka, Vuk Vučurević i Antonije Kovačević, direktor i glavni i odgovorni urednik 'Naših novina' danas su u moje ime 'popili krivičnu prijavu' zbog ugrožavanja bezbednosti mog sina, koji ima šest godina, i moje porodice", rekao je Cvijan.

On je naveo da je juče primio telefonski poziv iz "Naših novina" u kojem je upitan gde je bio na letovanju, te da je tada shvatio da su "skinuli" fotografije njegovog sina i supruge s njenog profila na Fejsbuku.

"Oni su juče pretili da će objaviti sliku mog sina od šest godina u svojim novinama", rekao je on vidno uzbuđen, nazivajući Kovačevića i Vučurevića manijacima, i pokazujući novinarima letke sa fotografijama Vučurevića i Kovačevića na kojima piše "Pažnja! Pedofili!"

"Ja se bavim politikom. Politikom se ne bavi ni moj sin od šest godina, ni moja porodica", napomenuo je Cvijan i dodao: "To je najniži, najgnusniji način da se neko bavi novinarstvom".

Cvijan je rekao da smatra da su njegov sin i njegova bezbednost ugroženi, podsećajući da je reč o novinama koje su napadale i bezbednost porodica premijera Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

On je pozvao nadležne državne organe da istraže motive i preduzmu sve mere protiv dvojice odgovornih iz Naših novina, i dodao da je reč o ljudima koji "imaju dugu istoriju raznog drugog nenormalnog ponašanja i u svojoj porodici i oni lično".

On ih je nazvao "najgorim pedofilima u Srbiji" i izrazio nadu da će nedavno usvojen "Marijin zakon" biti prvo primenjen na njima.

Cvijan je uputio poziv roditeljima da ne dozvole ovim ljudima da prilaze njihovoj deci, a novinarima da prave razliku izmedju političara koji obavljaju javne funkcije i njihovih porodica.

Jutros su na vozilima u okolini redakcije Naših novina, zakačeni za brisače na staklima, osvanuli leci s fotografijama direktora i glavnog urednika i natpisom "Pažnja! Pedofili!".

Naše novine danas su objavile tekst pod naslovom "Srbija u dubiozi, Cvijan u Dubaiju", dok je na naslovnoj strani to glavna tema uz opasku: "Cvijan se luksuzira i preti novinarima".

Naše novine su objavile ga je taj aranžman koštao 1400 evra. Cvijan je odgovorio da ga je tim putovanjem častila žena.

Tekst sadrži prepričan dijalog koji je novinarka tog lista vodila s Cvijanom nakon što ga je pozvala da pita kako se proveo na odmoru i koliko je to koštalo. U tekstu je naveden i veliki broj pretnji koje je novinarki, kako ona tvrdi uputio funkcioner SNS.

Uz tekst su objavljene i dve fotografije, za koje je Cvijan danas u skupštini rekao da su skinute s Fejsbuk profila njegove supruge.

U međuvremenu su se oglasile Naše novine saopštenjem za javnost u kome odbacuju optužbe Cvijana i od nadležnih u Skupštini Srbije i predsednika SNS Aleksandra Vučića traže da spreče Cvijana, kao poslanika te stranke, da iznosi neistine i prestane sa napadima na njihov list i ne ugrožava bezbednost zaposlenih.

Iz Naših novina tvrde da nisu imali nameru da objave fotografije Cijanove supruge i sina.

Iz tih novina apeluju na lekarsku službu Skupštine Srbije da proveri psihičko stanje Cvijana jer, kako kažu," najiskrenije sumnjaju da je ono ugroženo".

Antonije Kovačević je za B92 rekao da "neko mora da zaštiti novinare od bahatih poslanika koji koristeći poslanički imunitet napadaju ljude koji se bave svojim poslom".

"Mi smo danas optuženi da smo pedofili, ceo Beograd je oblepljen plakatima, nađi životi su ugroženi i moraćemo da nađemo način kako da se zaštitimo od ovakvih pritisaka", rekao je Kovačević. "Gospodin Cvijan laže i izmišlja. Gospodinu Cvijanu niko nije pretio, da će biti objavljena fotografija bilo kog člana njegove porodice. Lično ja sam mu nekoliko puta ponovio da nemamo nameru da se bavimo njegovom porodicom ili njegovim sinom, da je isključivi predmet interesovanja Naših novina gospodin Cvijan", kaže Kovačević.

Potpredsednik NUNS-a Vukašin Obradović osudio je ponašanje poslanika Cvijana ocenivši da je ono nedopustivo, ali je pozvao i novinare da profesionalno rade svoj posao. "On je zluoupotrebio i skupštinu i svoj poslanički mandat da bi se obračunavao sa jednim medijem i sanjegovim rukovodećim ljudima. Takođe moram da kažem da ukoliko je zaista tačno da su Naše novine pretile Cvijanu da će objaviti fotografije njegove dece, to se duboko kosi sa novinarskim kodeksima i standardima".

DS: Odmah smeniti Cvijana

"Nezapamćeno je poniženje Narodne skupštine i poslanika ono koje je učinio poslanik SNS Vladimir Cvijan, a njegovo skandalozno ponašanje i rečnik nisu skoro viđeni u ovom visokom domu", navodi se u izjavi šefa poslaničkog kluba DS Borislava Stefanovića.

Nazivanje novinara pedofilima, upozoravanje roditelja da sklone decu od njih, poziv na linč novinara, štampanje i lepljenje njihovih slika, pretnje i ovakav način obračuna sa medijima nezapamćeni su u političkoj istoriji Srbije. DS ponovo zahteva od SNS da Vladimira Cvijana smeni sa svih javnih i stranačkih funkcija.

Stefanović: Poštovati dostojanstvo parlamenta

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je povodom obraćanja narodnog poslanika Vladimira Cvijana u skupštinskom holu i optužbi koje je izneo rekao da da najviše zakonodavno telo ne sme biti mesto obračuna poslanika i novinara i obrnuto.

Stefanović je istakao da očekuje da narodni poslanici, ali i novinari poštuju, profesionalno obavljajući svoj posao poštuju dostojanstvo parlamenta i građana Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi