Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mice ubice i produženi vikend
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 05. 2013.

Autor: Ivana Vujanov Izvor: Dnevnik

Mice ubice i produženi vikend

Situacija s RTV pretplatom menja se iz časa u čas, a suprotstavljeni tabori zabijaju golove iz nećlogućih pozicija, usredsređeni ne toliko na pobedu, koliko Na pokušaj da do nogu potuku „ove druge". Nesrećni članovi Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja pišu ubrzanim tempom, kao scenaristi španskih TV sapunica. Tako je pred nama ko zna koja po redu verzija Nacrta zakona o elektronskim medijima, a sve zbog plaćanja pretplate.

Podsetimo, već nekoliko meseci traje halabuka oko Nacrta zakona koji je, na sve glasnije proteste pretplatnika da kvalitet ponuđenog programa ne opravdava cenu koju mesečno za njega moraju da izdvoje, odlučio da ukine RTV namet i ostavi Javni servis Srbije bez velikog parčeta sigurnog prihoda. Problem je, međutim, bio u tome što se s ovom odlukom, iz različitih razloga, ne slažu ni ekonomisti ni novinari, pa čak ni članovi Radne grupe. Situacija se do te mere zakomplikovala da sada postoje dve verzije - jedna s pretplatom i jedna bez nje, a od ministra kulture Bratislava Petkovića zavisiće koja će se naći na poslaničkom glasanju.

Za običnog gledaoca ovo znači da se nastavlja stara dilema - da li da i dalje izigravaju dežurne lude i plaćaju, ili da se povedu za, sad već skoro tri četvrtine Srbije, i precrtaju u glavi i novčaniku stavku zvanu „RTV pretplata"? Ostaje im da se iskustvenim putem opredele za jedno od dva carstva: društvenu odgovornost ili građansku neposlušnost.

Nažalost, ovo potonje isplatilo se onim „hrabrijima" više puta. Setite se samo vesti o pogodnostima mesečne otplate zaostalih dugovanja za struju i kiriju, uz masovno opraštanje kamate. Očekujem samo da krenu da proglašavaju „najneplatišu meseca", pa da napravimo pun zaokret ka totalnom ludilu. A da smo u pravu pokazuje i objašnjenje poslednje verzije Nacrta u kojem se doslovce navodi da će se, s obzirom na to da prethodnih godina veliki broj građana nije redovno plaćao RTV pretplatu, za naplatu nenaplaćenih potraživanja za pretplatu po prethodnom Zakonu o radiodifuziji primenjivati „opšti rok zastarelosti". U prevodu: čestitamo neplatišama!

Da se Godo i dalje čeka potvrđuje debelo kašnjenje računa za struju, na kome se do sada nalazila stavka RTV pretplata. Nejasnoje, međutim, zašto jer bi do ukidanja pretplate trebalo da prođe bar neko vreme - dok se ministar ne se prikloniti carstvu, dok nacrt ne dođe pred Skupštinu, dok ne odćuti osam dana u „Službenom glasniku"...

Doduše, moguće je i da računi kasne zbog produženog vikenda, na potezu Vrbica Cveti Prvi maj Veliki petak tri dana Uskrs astari godišnji odmor vikend. Mice Ubice iz javnog sektora ovoga puta, htelene htele, bile su na strani naših ispražnjenih novčanika.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi