Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kome daješ naše pare?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 05. 2013.

Autor: E. S. Izvor: Informer

Kome daješ naše pare?

Aleksandar Tijanić, direktor RTS, verovatno će se uskoro naći pod istragom zbog zloupotrebe službenog položaja! Sindikat „Nezavisnost“ optužuje ga da poslušnicima i miljenicima šakom i kapom deli novac Javnog servisa, dok kamermani i montažeri jedva sastavljaju kraj s krajem! Direktor Javnog servisa ne stimuliše samo zvezde „svoje“ televizije već i samoga sebe! Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije iz 2011. Aleksandar Tijanić je na platu od 250.000 dinara sebi odredio stimulaciju od 160.000 dinara!

Sindikat RTS „Nezavisnost“ optužuje Tijanića da je prekoračio iznos sredstava iz budžeta namenjen stimulacijama i da ih je delio po svojoj volji.

- Prema kolektivnom ugovoru limit za stimulacije na platu iznosi 10 odsto, ali ga je Tijanić u nekim slučajevima višestruko prekoračio - kaže za Informer predstavnik „Nezavisnosti“ Dragan Milanović Pilac i objašnjava: - Prosečna plata na RTS je  oko 47.000 dinara, ali kamermani i montažeri primaju mnogo manje, a Tijanićevi ljubimci i nemerljivo više.

 

Svi kriju cifre

Zbog ovakvog direktorskog bahaćenja sindikat se obratio Inspekciji rada.

- Dobili smo sve cifre tek posle intervencije Inspekcije rada, ali te podatke ne smemo da otkrivamo dok ne počne sudski proces - kaže Milanović i dodaje: - Mogu samo da vam kažem da je reč o ogromnom novcu.

Kako tvrde naši izvori, pojedini voditelji RTS mesečno primaju od 200.000 pa čak do 450.000 dinara! Zvanične plate su im od 40.000 do 70.000, a ostatak dobijaju kao stimulaciju.

Direktor RTS za Informer tvrdi da ga neopravdano napadaju i da je samo minimalno prekoračio budžet.

- Budžet za stimulacije prekoračen je jer je nagrađeno više ljudi, zbog krize.

Nagrađeno je čak 700 osoba i zbog toga je budžet prekoračen za 2,5 odsto. Ako sindikat traži da ne nagradim 700, već 200 radnika, tako će biti sledećeg meseca. Neka sindikat objasni tim zaposlenima zbog čega su ostali bez premija, neka objasni kuvarici, čistačici, portiru, snimatelju zašto nisu dobili nagradu. Sledećeg meseca će premiju dobiti samo 250 novinara, poznatih TV lica i urednika, a ja sam hteo da nagradim i običan svet. To smatram odgovornom socijalnom politikom.

Tijanić ne krije da je premije dodeljivao i sebi!

- Kad je RTS najgledanija televizija, imam i ja pravo na stimulaciju. Pošto više neće biti tako i ja gubim stimulaciju - kaže on, a na tvrdnje da najviše para deli svojim miljenicama odgovara:

- Nemam miljenice. Imam miljenika, Zorana Stanojevića, kojeg smatram najboljim novinarem. On ima najveću premiju u kući, ali i ta premija je zbog krize smanjena na pola.

Premije su tajna

Konačno, direktor Javnog servisa nije želeo da nam odgovori o kojim sumama je reč.

- Premije su poslovna tajna, zbog mira u kući, ali čim dođe inspekcija, prvo će dobiti taj papir - kaže Tijanić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi