Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protiv stereotipa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 05. 2013.

Autor: Danas Izvor: Branko Vučković

Protiv stereotipa

Teme o starijima najčešće se prate incidentno, kada se otkriju drastični primeri zloupotreba u staračkim domovima ili povodom nesrećnih događaja, a najčešće vesti o starijoj populaciji objavljuju se povodom problema redovne isplate penzija.

U organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Kragujevcu je održan seminar „Zrelo doba u medijima” posvećen razbijanju stereotipa i predrasuda o starijoj populaciji u Srbiji. O problemima medijske marginalizacije te populacije koja čini 17 odsto stanovništva Srbije, razgovarali su stručnjaci iz socijalnih ustanova, predstavnici udruženja penzionera i nevladinih organizacija, koje pružaju podršku starijima kao i novinari, urednici, ali i penzionisani novinari.

NUNS je, uz podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku, sproveo monitoring medijskog praćenja tema o starijima koji je pokazao da se teme koje se tiču starije populacije u medijima prate sporadično. Teme o starijima najčešće se prate incidentno, kada se otkriju drastični primeri zloupotreba u staračkim domovima ili povodom nesrećnih događaja, a najčešće vesti o starijoj populaciji objavljuju se povodom problema redovne isplate penzija, navodi se u istraživanju. U okviru projekta, sem monitoringa, uređena je i posebna publikacija koja obrađuje pet značajnih tema za stariju populaciju.
Momir Borić, direktor Centra za socijalni rad iz Kragujevca je rekao da je uloga medija u razbijanju stereotipa o starim i socijalno ugroženim osobama izuzetno značajno.

„U Kragujevcu godišnje imamo oko 16.000 zahteva za razne vrste psiho-socijalne pomoći i podrške i veoma je važna podrška koju nam pružaju lokalni mediji u afirmaciji naših aktivnosti, ali i isticanju problema koje imamo u radu. Neophodna je veća solidarnost društva u celini i medija sa starijim osobama jer se humanost jednog društva meri ostvarenim nivoom solidarnosti“, rekao je Borić.

Ratko Tomašević, predsednik Udruženja penzionera Kragujevac, rekao je da to udruženje ima veoma dobru saradnju sa lokalnim medijima, navodeći da su nacionalni mediji skoro potpuno nezainteresovani za aktivnosti penzionerskih udruženja i uopšte za stariju populaciju.

„Veoma često gostujemo u emisijama Radio televizije Kragujevac i Kanala 9 gde se ragovara o problemima penzionera. Lokalni mediji proprate većinu naših akcija, a mislim d a bi bilo dobro kada bismo na TV imali jednu stalnu emisiju, pola sata nedeljno bi bilo sasvim dovoljno. Mislim da je veoma važno afirmisati pozitivne primere, a ne samo izveštavati o starijima u crnim hronikama“, rekao je tomašević.

On je istakao da u Kragujevcu živi 36.700 penzionera koji, kao i drugi grđani, imaju potrebu za informisanjem.
Ljilja Savić, urednica Radio Kragujevca je naglasila da komercijalni mediji nemaju interes za izveštavanje o starijoj populaciji, jer je ta populacija, siromašna, bez uticaja i marginalizovana, što znači da s e na programima o njima ne može zaraditi pa im nisu ciljna grupa.

Dejan Antonijević, novinar iz Ćuprije je rekao da u tom gradu sa 35.000 stanovnika, ima 7.500 penzionera, koji su kao i u drugim delovima Srbije potpuno marginalizovani.

„Mediji su su u trci za zaradom izgubili osećaj za humanost i solidarnost i zbog toga nije čudo što se penzioneri u medijima nalaze samo u crnim hronikma, kada ih neko pretuče, opljčka, napadne...“, rekao je Antonijević.
Mirjana Milenković iz nevladine organizacije Viktorija rekla je da su penzioneri nevidljivi u medijima i da ih nekako treba izvući iz te anonimnosti, navodeći da su ovakvi projekti jedan od načina da se to učini.

„Novinari mogu dosta da pomognu u tom poslu, ali mislim da u medijima nema dovoljno senzibiliteta za penzionerske teme i teme vezane za zrelo doba. Mala novinarska pomoć u tom pogledu bila bi velika dobrobit za penzionere i njihovo izvalačenje veoma izražene socijalne samoizolovanosti“, rekla je Milenković.

Učesnici

Na seminaru su učestvovali Momir Borić, direktor Centra za socijalni rad Solidarnost Kragujevac, Vesna Radević, rukovodilac Službe za odrasla i stara lica, Centra za socijalni rad Solidarnost Kragujevac, Ratko Tomašević, predsednik Udruženja penzionera Kragujevac, Mira Milenković, direktorka NVO Viktorija, Ljubica Milošević, narodna poslanica iz Aranđelovca, Ljubiša Gajić, iz Centra za socijalni rad Aranđelovac, Dejan Antonijević, novinar iz Ćuprije, Saša Kokalj, novinar iz Ćuprije, Ivica Blagojević, novinar iz Ćuprije, Maja Bukumirović, urednica, Televizija Kragujevac, Ivana Đorđević, novinarka, Televizija Kragujevac, Ljilja Savić, urednica, Radio Kragujevac, Gordana Božić, novinarka, Kragujevačke novine, Branko Vučković, novinar, Agencija FoNet, Zoran Glišović, penzionisani novinar Radio Beograda, Brano Riznić, penzionisani novinar Radio Kragujevca.

U Beogradu 22. maja

Seminar za novinare u Beogradu održava se 22. maja u prostorijama NUNS-a. O rezultatima projekta i predlozima za unapređenje ove oblasti govoriće državna sekretarka u Ministartvu rada i socijalne politke Brankica Janković, predsednik Gerontološkog društva Srbije Miloš Nemanjić, direktorka Gerontološkog centra Bežanijska kosa Suzana Mišić i Jelka Jovanović, potprerdsednica NUNS-a i vođa projekta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi