Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU protiv ukidanja pretplate za RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 05. 2013.

Autor: Aleksandar Roknić Izvor: Danas

EU protiv ukidanja pretplate za RTS

Predstavnici Evropske unije nezadovoljni su najavama čelnih ljudi srpske vlasti da će ukinuti pretplatu za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, saznaje Danas u diplomatskim krugovima. Prema rečima našeg izvora, zvaničnici EU zabrinuti su zbog insistiranja predstavnika „vladajuće koalicije da se pretplata za javne servise bezuslovno ukine, a da RTS i RTV pređu na direktno budžetsko finansiranje“, pogotovo u ekonomskoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, i u kojoj je gotovo nemoguće obezbediti sredstva za njihovo nesmetano funkcionisanje.

Jedna od glavnih primedaba iz EU odnosi se na to što „nije jasno zašto se država dobrovoljno odriče značajne sume koju i dalje, bez obzira na najave ukidanja, mesečno odvaja 30 odsto građana Srbije“. Kako objašnjava isti izvor, „umesto da organizuje kampanju kojom bi se naplata pretplate povećala, političari svojim nastupima kao da namerno smanjuju prihod javnim servisima, što izaziva sumnju da je krajnji cilj ove mere ne u rasterećenju građana, jer će oni i kroz budžet finansirati javne servise, već u ostvarivanju kontrole nad njihovim uređivačkim politikama“.

Prema rečima našeg izvora, očekuje se snažan pritisak međunarodnih predstavnika, prevashodno na prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da se pretplata ne ukida ili da se bar nađe prihvatljiv model naplate, ali bez prelaska na državni budžet.

List Danas je protekle sedmice objavio da će pretplata za RTS i RTV ipak ostati, jer prema računici ministra finansija Mlađana Dinkića, u državnom budžetu nema para za njihovo finansiranje, za koje je potrebno oko 80 miliona evra godišnje. Na to je reagovao Vučić, koji je rekao da će pretplata svakako biti ukinuta.

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

29.05.

2013.

anonymous ЖилмТод [neregistrovani] u 19:02

ПРЕТПЛАТА НА ГАЋЕ

Građani traže da država kaže
koje gaće da kupe
da im neki prevarant ne utrapi
sto puta nošene, ali skupe.

Uredno ću otplaćivati naloženo: Živojin Todorović, novinar

Odgovori
pon

27.05.

2013.

PETAR V KNEŽEVIĆ [neregistrovani] u 22:50

R A D S T V A R A D O H O D A K

RAD STVARA DOHODAK

KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU NACIONALNE I NENACIONALNIH TELEVIZIJA

APSOLUTNO SAM ZA UKIDANJE takonazvane tv pretplate, koja je, kako javljaju čelnici RTS-a opala na 30 odsto. Zato sam i prvenstveno, za konačno ukidanje ovoga nametnutog samodoprinosa. Što se naš tzv. Nacionalni servis i nije baš osobito potrudio da sakuplja blago koje je svaki mesec mogao da zgrne u svoje poobilate jasle, pitanje je sad.

Ova društvena zajednica pružila je bila za tu aktivnost mogućnosti, koje nisu iskorištene. Kako je do sada obavljano kupljenje harača za RTS možemo da konstatujemo da se išlo linijom manjeg otpora, ili kako bi Francuzi rekli - nek teče kako teče. U ovo zadnje vreme nagledali smo se repriza i kojekakvih jeftinih programa, sa retkim časnim izuzecima. TV HARAČ SU NEKI PLAĆALI, A NEKI NISU. Ispada da su ovi drugi pametnije postupali. Verovati je da ovi drugi nisu imali novaca čim ih se nakupilo preko 70 odsto.

Svedoci smo da je nedavno neko iz RTS-a nezajažljivo najavljivao novo poskupljenje TV pretplate. To i jeste najlakše uraditi.

SVI OBLICI PRISTIZANJA NEZARAĐENIH PARA U RTS NEĆE POPRAVITI SITUACIJU,

Čak mi se ranije dopadala ideja - da su u podeli masnog kolača učestvovali svi TV kanali u Srbiji u izvesnim omerima, pogotovu oni, koji su svojim uspešnim radom premašili postojeći Nacionalni kanal. Oni su živi dokaz da se može agilnim radom opstati i u trenutno teškim materijalnim uslovima.
Znači, neka se malo bolje zasuču rukavi, neka mlađi i poletniji kadar pokrene i tu našu tzv.NACIONALNU... Siguran sam da će biti dobrih rezultata, makar reklame malo duže trajale.

I na kraju ove misli, ukidanje TV pretplate ima i određeni socijalni moment od posebnog značaja. To je najmanje petnaest hlebova više mesečno u ispražnjenoj penzionerskoj korpi.

Primer, koji zabrinjava, svakako dolazi iz EU, o čemu piše Aleksandar Roknić u listu DANAS. Naime, evropljani se zgražavaju, jer im nije jasno zašto se država dobrovoljno odriče značajne sume koju daje 3o posto stanovništva. Oni smatraju da sa malo medijske prisile moglo bi da se utiče I na ostale koji neće da plaćaju. Ovo me potseća na jednog drugog dušebrižnikka, koji je, nešto ranije, isto o našoj sirotinji rekao, ako nemaju hleba, što ne jedu kolače.
Mora da su strasni predlagači daljeg plaćanja prisilne pretplate pristojne parajlije, pa za osiromašenu penzionersku masu i ne brigešaju.Zato, iskrene čestitke gospodinu VUČIĆU na čvrstini da se ovaj njegov predlog ostvari, te da se iznađe drugo rešenje, koje će delovati stimulativno . TJ, RADI, PA ZARADI.
Dobru je dao opasku u svom tekstu PITANJE NIJE NAGRADNO gosp. Dušan M Petrović, na mnogo rabljenu reč PRETPLATA. S punim pravom on ističe da je PRETPLATA dobrovoljan čin, a nije prisila.

Nacrt Zakona o elektronskim medijima koji treba da reguliše I način finansiranja RTS-A dužan je da i tzv. Nacionalnu ubaci u vrtlog tržišnih zbivanja. Vidljivo je da dosadašnje finansiranje uzimanjem od gradjana nije delovalo na pozitivan način. Ni budzetsko finansiranje neće unaprediti rad RTS-A. I ova televizija kao i sve druge treba da živi od vlastitog rada. Ko im je kriv što su se naučili na blage radne aršine. Priznajmo da samo rad stvara dohodak.

PETAR V KNEŽEVIĆ,
književnik i novinar

Odgovori
pon

27.05.

2013.

Душко М. Петровић [neregistrovani] u 18:12

Питање није наградно

Поштоване колеге,
знате ли ви шта у српском језику значи, шта казује реч ПРЕТПЛАТА?
Претплатити се на нешто значи: или платити унапред услуге, право или могућност да нешто добијеш или пријавити се да то нешто редовно добијаш и плаћаш недељно или месечно, нпр...
Оно што је значајније од тога јесте чињеница садржана у значењу те речи: ПРЕТПЛАТА ЈЕ ВОЉНИ ЧИН! Ко жели, може да се претплати на новине, на књиге које у неком колу истог издавача излазе, на место у позоришту, на хлеб код пекара близу куће своје итд. Нико никог нигде у нормалном свету не може обавезати да се претплати на нешто од тога, па и на гледање телевизијских будалаштина. Претплата је, понављам, лични избор и лична одлука! Држава, пратећи значење речи српског језика, може одлучити да сваком грађанину одреже КАЗНУ или ГЛОБУ што гледа телевизију, јер свака држава има право да својим грађанима намеће казне, глобе, таксе, порезе, прирезе (листа је овој земљи скоро бесконачна), али је будаласто да ме држава ПРЕТПЛАТИ на нешто што она воли, а ја не волим, што она хоће, а ја нећу. Ако би држава изгласала закон по којем сваки грађанин мора да буде на нешто претплаћен, минимум демократије би морао сваком грађанину дозволити могућност да бира на шта ће да се претплати. На жалост, већина грађана би се определила за хлеб.
С поштовањем,
Душко М. Петровић,
Србија, Београд, Врачар, 27.маја 2013.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi