Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stepen poverenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2013.

Izvor: Danas

Stepen poverenja

Hamletovska dilema, da li će pretplata za RTS biti ukinuta ili ne, izgleda neće uskoro biti rešena. Posle prepucavanja u vrhu vlasti između prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Mlađana Dinkića, od kojih prvi zagovara ukidanje pretplate kao predizborno obećanje građanima, dok ovaj drugi kuka kako para u državnom budžetu nema, u priču se uključila i Evropska unija.

Njihov komentar zašto su protiv ukidanja pretplate krajnje je umestan - država ionako naplaćuje samo oko 2,6 miliona evra mesečno od pretplate (30 odsto stanovnika redovno plaća) i trebalo bi da poradi na boljoj primeni zakona, odnosno da se više angažuje na promociji pretplate. Kao i objašnjenje EU zašto je protiv ukidanja pretplate. Jer, povratkom na državni budžet političari će želeti i kontrolu nad uređivačkom politikom javnog servisa. A dobro znamo kako je to izgledalo ranije i kako je na kraju završilo.

Građani su ogorčeni što moraju da plaćaju pretplatu, mada je dobro poznato da je u pitanju zakonska obaveza. To što samo 30 odsto stanovništva (oko dva miliona) redovno plaća, samo pokazuje stepen poverenja u državne institucije.

Ono što je više nego primetno jesu njihove primedbe da na programima koje građani finansiraju nema ničeg drugog osim reprizinih repriza serija i filmova od pre 30 godina i političkih tok šou emisija. Sopstvene produkcije skoro i da nema, pa je sasvim logično što građani neće da plate 500 dinara. Poređenja radi, pretplata u zemljama regiona je od tri do 12 evra. Međutim, naplata je preko 70 odsto, a najčešće objašnjenje jeste što je program kvalitetan i što ima šta da se gleda.

Ako se vratimo na teren politike, potpuno je jasno zašto političari žele kontrolu nad televizijom, koju dnevno gleda oko dva miliona ljudi. Bolja lična, ali i promocija poruke poslate tim putem, ne postoji. Iskustvo, naročito sa lokalnim medijima, pokazalo je da ako su već na državnom budžetu, budžetu grada, opštine, očekivanja čelnih ljudi tih zajednica jesu da lokalni medij služi isključivo za praćenje događaja koji su važni vlasti. Jer ko drži kesu, taj i ima pravo da diktira uslove. Zašto bi se nešto danas razlikovalo? Sve će to građani platiti. Na ovaj - kroz pretplatu ili onaj način - kroz finansiranje preko budžeta. Iovako ih niko ništa ne pita.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi