Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako komentarišete pozive iz SANU da se prekine prikazivanje rijaliti programa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2013.

Izvor: Danas

Kako komentarišete pozive iz SANU da se prekine prikazivanje rijaliti programa?

Da li treba zabraniti rijaliti program?

Boris Jašović

sociolog

Smatram da je to iz njihove perspektive sasvim očekivano. Možda čudi što se nisu oglasili ranije, budući da rijaliti programi nisu ovde od juče. U svakom slučaju svako može da odluči hoće li tu vrstu programa da gleda ili ne. Mene kao sociologa mnogo više brine rijalitizacija srpskog društva.

Gordana Suša
novinarka

I sama ne volim rijaliti programe, ali njihovo zabranjivanje, kao što traži SANU, bila bi čista cenzura. I gde je onda tu granica između cenzure i slobode mišljenja i govora. SANU ima pravo da iznese svoj stav i to je sasvim prirodno, ali da zahteva uvođenje cenzure smatram neprimerenim. Svako ko je vlasnik daljinskog upravljača može da preskoči kanale koje smatra lošim. Međutim, celo društvo mora mnogo više da uradi, od obrazovanja do javnih servisa.

Goran Karadžić
zamenik predsednika Saveta RRA

SANU je jedna od temeljnijih institucija svakog društva i da treba da komentariše sve društvene pojave. U isto vreme rijaliti programi su samo ogledalo društva, i ako ih prekrijemo crnom krpom, nećemo pomoći onome ko je ispred ogledala da ozdravi. Osim toga, rijaliti programi nisu izmišljeni u Srbiji, tako da ako govorimo o bolesti, bolesna je civilizacija, a ne samo Srbija.

Gojko Božović
književnik i glavni urednik izdavačke kuće „Arhipelag“

Teško je naći lek za tu bolest. Rijaliti programi postoje i u drugim zemljama, ali gotovo nigde nisu u toj meri uticajni, niti u toj meri oblikuju javno mnjenje i sprečavaju bilo kakvu razumnu vrstu javnog dijaloga. Pošto se emituju na TV sa nacionalnim frekvencijama, svakako bi bilo neophodno da se precizno odredi obim, dostupnost i karakter tih programa. A najvažnije bi bilo da vlast ne koristi rijaliti formate kao sredstvo za proizvodnju obamrle javnosti. U tome, zapravo, vidim najveći problem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi