Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ivančiću i Lukačevoj uručene nagrade Danasa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2013.

Autor: Ljiljana Bukvić Izvor: Danas

Ivančiću i Lukačevoj uručene nagrade Danasa

Čast mi je što nagrada dolazi od kolega i od lista koji puno cenim - rekao poznati hrvatski novinar, dobitnik priznanja „Stanislav Staša Marinković“ Jedna dobra novina je dovoljna i jedna dobra nagrada je dovoljna - bila je kratka i duhovita Spasa Prijatelji Danasa: Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova, Miloljub Albijanić, docent Univerziteta Singidunum i FEFA, kao i Slobodan Gavrilović, publicista i sociolog

 

Hrvatski novinar Viktor Ivančić i novinarka rubrike Društvo u listu Danas Jasmina Lukač dobitnici su nagrada koje dnevni list Danas tradicionalno dodeljuje najzaslužnijim pojedincima tokom prethodne godine.

Nagrada „Stanislav Marinković“, koju Danas dodeljuje za istraživačko novinarstvo i novinarsku hrabrost, pripala je Ivančiću, većinom glasova žirija kojim je predsedavao glavni urednik Danasa Zoran Panović.

- Drago mi je što se ste došli da zajedno proslavimo 16. rođendan Danasa. Čast mi je što mogu da uručim nagradu Viktoru Ivančiću, jednom od najboljih novinara sa ovih prostora, čije tekstove i mi prenosimo - rekao je Panović pre nego što će uručiti nagradu kolumnisti glasila Srpskog nacionalnog vijeća Novosti. Čestitavši 16. rođendan, Ivančić je poželeo Danasu još mnogo rođendana i rekao da je ovo velika čast.

- Čast mi je što nagrada dolazi od kolega i od lista koji puno cenim. Hvala vam - rekao je Viktor Ivančić.

Gromoglasan aplauz koji se zaorio redakcijom juče u podne, kada je nagradu „Nikola Burzan“ prišla da primi novinarka Danasa Jasmina Lukač, možda je najbolje obrazloženje zbog čega je Spasa, kako je zovu kolege, zaslužila ovu nagradu. Žiri je izdvojio to da se kao dugogodišnji novinar istakla u svim poslovima koje je radila, i novinarskom i uredničkom. „Jedan je od onih novinara kojima može da se poveri bilo koji zadatak iz bilo kog sektora“, rekao je predsednik žirija Zoran Spahić obrazlažući jednoglasnu odluku. Trenutno, s entuzijazmom piše o pravosuđu, borbi protiv korupcije i kriminala. Među kriminalcima zbog toga nikako nije omiljena, ali zato među kolegama jeste.

- Dirnuta sam, ovo je podsticaj da idem dalje. Jedna dobra novina je dovoljna i jedna dobra nagrada je dovoljna - bila je kratka i duhovita Spasa, baš onakva na kakvu smo navikli.

Svečana dodela nagrada u redakciji Danasa juče je završena uručenjem povelja prijateljima lista, koje se dodeljuju od 2003. Ove godine rukovodstvo Dan Grafa odlučilo je da povelju uruči Slobodanu Petroviću, zameniku premijera Kosova, Miloljubu Albijaniću, docentu Univerziteta Singidunum i FEFA, kao i Slobodanu Gavriloviću, publicisti i sociologu. Ovo simbolično priznanje Petrović je između ostalog dobio i za nemerljivi „doprinos normalizaciji odnosa“.

- Počastvovan sam. Ovo je veliko i važno priznanje. Hvala svima koji su se nesebično trudili i pomagali mi, ali i svima vama koji pišete ono što je istina. Želim vam da još dugo pišete - rekao je Petrović.

Osim toga što su obojica prijatelji Danasa, Slobodana Gavrilovića i Miloljuba Albijanića veže i to što su nekako u isto vreme kao direktori Službenog glasnika i Zavoda za udžbenike, širili vrednosti kojih nema dovoljno u ovdašnjem društvu. „Živimo u društvu bez vizije, bez kritičko-duhovne vertikale, bez tolerancije i dijaloga, a ipak opstajemo“, kratko je rekao Gavrilović. Albijanić je citirajući Aristotela da je „prijateljstvo dobro zato što je posebno i korisno“, i da nestaje kada nestane i te posebnosti i korisnosti, napomenuo da je „među nama prijateljstvo samo po sebi“.

Šesnaesti rođendan Danasa bio je i prilika da se rukovodstvo lista i kolege zahvale na saradnji dugogodišnjoj urednici Vesni Ninković. Vesna je otišla u zasluženu penziju, a osim što je jedan od suvlasnika lista, jedna je od od retkih koja je u Danasu od prvog dana.

Čestitke

Da ostanete uporište evropske Srbije

Poštovani, u izgradnji nove Srbije, kao sastavnog dela evropske porodice, bitno je i da javni mediji budu još profesionalniji, da se bore istinom za istinu i za osnovne moralne principe. Dnevne novine Danas su tokom proteklih 16 godina ispisivale kritičku, ali i izuzetno dragocenu hronologiju življenja na ovim prostorima i postale jedna od najznačajnijih novina u Srbiji i regionu. Skoro dve decenije posvećenosti društvu je dostignuće na koje možete da budete ponosni. Čestitam rukovodstvu, zaposlenima i svima koji su doprineli razvoju Danasa ovaj jubilej i želim vam da i dalje ostanete uporište evropske Srbije. Aleksandar Vučić

Autoritet respektabilnog kritičara

Povodom 16. godišnjice izlaženja lista Danas, jednog od najuglednijih, a podaci kažu i najcitiranijih dnevnih novina u Srbiji, vama, vašim saradnicima u redakciji, zaposlenima i svim čitaocima upućujemo najsrdačnije čestitke. Danas je navršio samo 16 godina, ali, iako nepunoletan, odavno je sazreo. Premda još uvek mlad, stekao je autoritet i u struci, i kod brojnih čitalaca. Autoritet respektabilnog kritičara i dobronamernog savetodavca, u svim pitanjima, naše svakodnevice koja se tiču naše kvalitetnije i lepše sadašnjosti i budućnosti. Stalni ste svedok i prenosilac istine, ali još više ozbiljan analitičar, koji se ne krije iza autoriteta niti autora niti teme koje obrađuje. Uvek na licu mesta, a čini se bar korak ispred vremena.

Goran Milićević, izvršni direktor za marketing,

i Ivica Smolić, predsednik IO Komercijalne banke

Ni jedan jedini put niste izgubili ugled

Danas je nesumnjivo jedini dnevni list u Srbiji koji ni jedan jedini put do sada nije izgubio svoj ugled. Ostao je svoj, prepoznatljiv kao slobodan i nezavisan, tačan, pouzdan i uvažavan. Miroslav Karlica, RTS

Imamo najinteligentnije čitaoce

Srećan rođendan svim radnim ljudima Danasa, a posebno najboljem direktoru najbolje izdavačke kuće. Sa željom da i dalje budemo najčitaniji, najtiražniji, da smo prvi dnevni list kako u zemlji tako i u svetu, da imamo najinteligentnije čitaoce.

Dragan Stojanović, kolporter našeg lista iz Vranja

Uspešno u narednim decenijama

Srećnu proslavu godišnjice, uz želju za što uspešnijim radom u narednim decenijama želi vam prof. dr Milenko Dželetović izvršni direktor za finansije Telekoma Srbije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi