Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dvanaest godina od ubistva novinara Milana Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2013.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Dvanaest godina od ubistva novinara Milana Pantića

JAGODINA - Rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije obeležiće u utorak 12 godina od ubistva novinara - dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, mučki ubijenog u hodniku ispred svoga stana, u ulici Branka Radičevića, 11. juna 2001. godine, a ubica još nije otkriven.

Komemoracija će početi polaganjem cveća u 11 sati na Gradskom groblju u Jagodini gde je Pantić sahranjen, a zatim i na spomen ploču na mestu ubistva na kojoj piše: "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne". U potpisu "Milanove kolege - novinari Srbije".

Cveće će biti položeno i na bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, nedaleko od zgrade gde je ubijen.

Komemoraciji će prisustovati čelnici Garda Jagodine, a najavljen je dolazak predsednika Komisije za istragu ubistva novinara Vedrana Matića i v.d. generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Ratka Dmitrovića.

Novinari će i ovog puta, ispred spomene biste, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, ponoviti zahtev nadležnim organima da se ubica i nalagodavci Pantića, Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović što pre pronađu i zaslužno kazne.

U Narodnoj biblioteci u Jagodini biće uručena tradicionalna nagrada "za novinarsku hrabrost - Milan Pantić", a dobitnik je ove godine, novinar, honorarni dopisnik "Večernjih novosti" sa Kosova i Metohije (Kosovska Mitrovica) Ivan Radulović. Uručiće ju, po tradiciji, supruga i sin Pantića Živka i Ognjen.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca. Novinarsku karijeru je započeo u nedeljnim novinama "Novi put" iz Jagodine.

Njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu (Washington) SAD, na 1.395.mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili život na zadatku, a od pre četiri godine, njegova slika i biografija i slika i biografija Slavka Ćuruvije, se nalaze u novootvorenom muzeju novinarstva "Newseumu" u glavnom gradu SAD.

Pantić je ubijen u jutro, oko osam sati, sa "nekoliko udaraca tupim predemtom u glavu", dok se u papaučama vraćao iz obližnje prodavnioce sa veknom hleba i litrom mleka u vrećici.

Najveći broj tekstova Pantić je objavio u rubrci "Crna hronika", pišući o kriminalu u Jagodini, Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije.

U potrazi za ubicom pripadnici Policijske uprave u Jagodini i Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, "proverili su preko 2. 000 lica i obavili više stotina razgovora u cilju provere svih dobijenih informacija i saznanja".

Odmah posle ubistav policija je napravila foto robot potencijalnog ubice i raspisala nagradu od tadašnjih 300.000 nemačkih marka, ali ubica nije pronađen.

Predsednik Komisije za istragu ubistva novinara Matić, povodom 12. godišnjice ubistva Pantića, izjavio je dnevnom listu "Danas", da su "na rasvtljavnju ubistva Pantića, uz kriminalističku policiju, prvi puta angazovani i pripdanici Bezbedonosne informativne agencije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi