Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da komšiji crkne Drava!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 06. 2013.

Izvor: E- novine

Da komšiji crkne Drava!

Novinari agencije Tanjug naseli su na "vest" koju je objavio hrvatski satirični portal news-bar.hr. Kako kažu hrvatski Njuzovci, tekst himne "Lijepa naša domovino" moraće da bude izmenjen 1. jula, kada Hrvatska uđe u EU, a postoji opasnost da i grb pretrpi promene.

Odmah po objavljivanju, bez naznake da je u pitanju satira, vest su sa Tanjuga prenele ko drugi do državotvorne Večernje novosti, 24 sata, Pressonline, (čak) i Politika i, naravno, Blic. Kurir je brzo vest uklonio sa svog sajta, dok je B92 nije ni preneo, nakon što se opekao sa čika Dobricom i Nobelovom nagradom. Neozabavljenu Tanjugovu vest prenosimo u celini.

Deo stihova hrvatske himne biće promenjen kada ta zemlja 1. jula uđe u Evropsku uniju, a moguća je i izmena državnog grba dodavanjem još jedne zastave u krunu.

Kako piše portal news-bar.hr, već od sledećeg meseca Hrvatska će biti članica EU, što uključuje nove otvorene granice i mogućnost širenja hrvatske kulture po celoj Evropi.

 



Tako je Hrvatski sabor odlučio da promeni stihove himne pa je, simbolično, stih koji govori o rekama i glasi "teci Dravo, Savo teci",promenjen i glasi "teci Tiso, Rajno-Elbo teci".

"Na ovaj način uključuju se najveće reke Evropske unije u himnu kako bi se decentno inkorporiralo novo nasleđe za buduće generacije", obrazloženo je.

 


 

Iz HDZ su primetili da će "Hrvatska sada imati veće granice nego za vreme kralja Petra Krešimira IV".

Neki politički analitičari tvrde kako bi trebalo promeniti i državni grb, odnosno dodati još zastavu Unije u krunu.
Očaj, besparica, nadolazeći tornado ili pak tradicionalni običaj prenošenja neproverenih informacija, tek - bitno je da komšiji crkne krava, izlije se Drava i, konačno, da se pokaže da nemamo samo mi pretenzije na svetske vode i nešto manje kopna. Podržaćemo i hrvatsku Rajnu, o Tisi i da ne govorimo, samo da popravimo imidž Srbije u svetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi