Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugovori za novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2013.

Izvor: Novi Magazin

Ugovori za novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Centar za uporedno pravo prave prototipove ugovora za novinare i za glavnog i odgovornog urednika medija.

Ti bi se ugovori potpisivali kao aneks zakonom obaveznog ugovora o radu, a glavna “meta” je – poštovanje Kodeksa novinarske profesije. Aneksima koji bi potpisali poslodavac s jedne strane i novinar, odnosno glavni i odgovorni urednik s duge, definišu se profesionalna prava i profesionalne obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Cilj predloga, kako se navodi u predlogu jednog aneksa, jeste “unapređenje novinarske profesije, podsticanje nezavisnosti medija, slobode mišljenja, govora i izražavanja, uz punu podršku i očuvanje prava zagarantovanih licima i organizacijama na koje se informacije objavljene u javnim glasilima odnose”. Učestalo kršenje Kodeksa i zakona, nema sumnje, dovoljan je osnov za ovu vrstu profesionalne intervencije. Pitanje je, međutim, hoće li se nadležni u medijima odazvati, posebno u onima gde ne postoji i ugovor o radu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi