Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Blic traži 12.000.000 zbog “nelojalne konkurencije”!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2013.

Izvor: Informer

Blic traži 12.000.000 zbog “nelojalne konkurencije”!

Nemačko-švajcarska kompanija „Ringijer Aksel Špringer“, koja u Srbiji izdaje Blic, traži od Informera čak 12 miliona dinara odštete zbog navodne nelojalne konkurencije!?!

Blicovci su milionsku tužbu podneli Privrednom sudu u Beogradu i između ostalog traže da se donese privremena mera kojom bi našim novinama bilo zabranjeno da pišu o njihovom sumnjivom poslovanju!?!

Unapred presuđeno

U tužbi koja s prilozima ima više od 100 strana tvrdi se da Informer i TV Pink vode „nepoštenu tržišnu utakmicu“ i tako ugrožavaju poslovanje „Ringijer Aksel Špringera“! Kao jedan od krunskih dokaza „nelojalne konkurencije“ citira se prošlonedeljno gostovanje glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića u jutarnjem programu TV Pink!?!

Vučićević upozorava da je ova tužba skandalozan pokušaj gušenja slobode medija i „klasično mafijaško zastrašivanje“:

- Treba biti klinički debil, pa poverovati da je Informer, koji je osnovan pre samo 15 meseci, nelojalna konkurencija moćnoj multinacionalnoj korporaciji kakav je nemački „Aksel Špringer“! Naravno da to nije istina. Ova tužba je samo drski pokušaj Blica da sakrije istinu o tome kako su oni punih 12 godina otimali pare iz državnih budžeta i fondova! - navodi Vučićević, koji tvrdi da ima saznanja da je Informeru „unapred presuđeno“!

- Glavni urednik Blica Veselin Simonović već je nekolicini kolega rekao da on zna da ćemo biti osuđeni po ovoj tužbi. Hvalio se kako će bukvalno ugasiti Informer! Osnovano, zbog toga, sumnjam da je blicovcima neko od moćnika bivše vlasti koji i dalje kontrolišu dobar deo sudstva unapred obećao osuđujuću presudu! Tražim od nadležnih vlasti da se zainteresuju za ovaj slučaj i ne dozvole zloupotrebu zakona - apeluje naš glavni urednik.

Niko iz Blica i „Ringijer Aksel Špringera“ nije juče hteo da govori za Informer.

Šoškić: Nema osnova

Na drugoj strani, Advokat Slobodan Šoškić smatra da u ovom slučaju nema osnova za podnošenje tužbe zbog „nelojalne konkurencije“.

- Razumeo bih da vas Blic tuži zbog toga što ste pisali i što ste im time naneli možda neku štetu, pa da traže naknadu. Naravno, pod uslovom da prilože materijalne dokaze. Ali pokretati sudski postupak protiv vas zbog nelojalne konkurencije, pa to je neshvatljivo. Informer i Pink, baš kao i Blic, funkcionišu na tržištu po istim pravilima. Ni po čemu vi niste povlašćeni, zato ne razumem ovakve tužbe - ocenjuje Šoškić. Ekipa Informera

Pa Blic je bio protežiran?!

Advokat Stevan Vujaković kaže da mu nikako nije jasno na koji način je Informer svojim pisanjem bio nelojalna konkurencija Blicu.

-  Negativna kampanja je jedna stvar, a nelojalna konkurencija sasvim druga. To je poslovanje protivno dobrim poslovnim običajima. Pisanje o favorizovanju jednog lista ne može se podvesti pod negativnu kampanju - zaključuje Vujaković.

Panika i drskost dokazuju pljačku

- Građani, po Ustavu, imaju puno pravo da znaju na šta se troše njihove pare.

Mi ćemo, bez obzira na pritiske, i dalje insistirati na utvrđivanju istine o „medijskoj pljački države“. Ako smo dosad utvrdili da je Blic samo za „reklamiranje struje“ od EPS uzeo šest miliona dinara, ako je Savet za borbu protiv korupcije izračunao da su se za samo dve i po godine kod države „naplatili“ 163,5 miliona, pa ko zna koliko su uzeli ukupno od 2000. do 2012?!

Panika i drskost koju blicovci ovih dana pokazuju valjda najrečitije dokazuje razmere „medijske pljačke države“! - kaže Dragan J. Vučićević.

Moj ugao

Nino Brajović, generalni sekretar UNS

Nije mi poznato da su se srpski mediji ikada parničili zbog nelojalne konkurencije. UNS će s pažnjom pratiti ovaj spor.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi