Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za Media: Indukovana mržnja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 08. 2013.

Izvor: Fonet

Za Media: Indukovana mržnja

Produkcijska kuća Za media d.o.o. iz Zaječara u današnjem saopštenju upozorava da je "žrtva najbrutalnijeg medijskog linča" kojim se pokušava njena diskreditacija i gašenje.

U serijalu priloga koji se mogu opisati samo kao "indukovana mržnja", ukazuje Za media u saopštenju, regionalna TV Best i lokalna TV Fira, diskreditovale su najelementarnija prava ove produkcijske kuće.

Na to smo reagovali, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, i dostavili odgovore koje su bili dužni da objave, ali su, umesto toga, TV Best i TV Fira "reprizirali stare i pravili nove laži", navodi Za media.

Obračun sa nama, objašnjava Za media, počeo je kada su obajavljeni rezultati konkursa za dodelu sredstava za javno informisanje iz gradskog budžeta u iznosu od 26 miliona dinara.

"Ta sredstva su dodeljena u očiglednom sukobu interesa o čemu su već izveštavali mediji. TV Best čiji je neformalni vlasnik Saša Mirković, predsednik Gradske skupštine, dobila je 18 miliona, dok je TV F, porodična firma Dušana Firovića, člana Gradskog veća dobila 6,5 milona", precizira u saopštenju Za media.

"Ove dve televizije su, prema odluci Gradskog veća, kojim je predsedavao gradonačelnik i direktor TV Best Velimir Ognjenović, dobile ukupno 24,5 miliona dinara, odnosno 95 odsto", ukazuje Za media, koja smatra da se "u tom podatku nalazi motiv obračuna" sa ovom medijskom kućom.

Problemi su nastali kada smo videli obrazloženje komisije da svi mediji koji nemaju dozvolu RRA ne mogu učestvovati na konkursu namenjenom medijima, napominje Za media.

Zbunilo nas je negiranje činjenice da smo registrovani kao medijska kuća i da po zakonu već sedam godina svakodnevno emitujemo informativni i dokumentarni program na kanalima najgledanijih nacionalnih TV emitera, navodi Za media i dodaje da, prema pravilima konkursa, protiv odluke komisije nema pravnog leka.

U saopštenju se ukazuje i na apsurd da u komisiji "od pet članova bukvalno niko nije imao ni obrazovanje, ni iskustvo u oblasti informisanja i medija".

"Uslovi konkursa su, takođe, očigledno frizirani", smatra Za media, "jer je izbačen kriterijum da se sredstva ne mogu dodeljivati medijima koji imaju dugovanja prema gradskoj upravi".

"Tako se dogodila apsurdna situacija da TV Best na konkursu dobije čak 18 miliona dinara, iako u istom trenutku od te televizije gradska uprava, po izvršnoj sudskoj presudi, potražuje više od 11 miliona dinara na ime neplaćanja zakupnine poslovnog prostora", objašnjava Za media.

"Napad je izazvalo to što smo javno ukazali na očigledne zloupotrebe i najavili borbu protiv toga pravnim sredstvima", navodi se u saopštenju, uz ocenu da su zakonom zagarantovana prava Za media "došla u koliziju sa interesima Saše Mirkovića".

"To je veoma teška situacija koja nam ne ostavlja drugu mogućnost osim da javno tražimo poštovanje zakona i elementarnih profesionalnih normi ili da se povučemo i informisanje prepustimo estradi", navodi se na kraju saopštenja Za media.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi