Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugašen internet sajt "PopBoks"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 08. 2013.

Autor: Ivan Jovanović Izvor: Novi Magazin

Ugašen internet sajt "PopBoks"

U moru vesti vezanih za rekonstrukciju Vlade i moguće ministre kulture, u štampanim medijima je nekako neprimetno prošla vest o gašenju internet portala "PopBoks" nakon skoro 9 godina postojanja, 17.600 objavljenih vesti i 4.570 autorskih tekstova.

Ovo ne bi bila toliko skandalozna vest s obzirom da se u Srbiji svakodnevno gasi nekoliko konzervativnih (čitaj: štampanih) medija, a kamoli internet portala, da "Popboks" nije bio entuzijastičan pokušaj popularizacije savremene kulture Pece Popovića, čuvenog rok kritičara i grupe autora okupljene oko "Društva za popularnu kulturu".

"PopBoks" je pored svojih originalnih sadržaja na sajtu imao i kompletnu arhivu kultnih muzičkih časopisa "Ritam" i "Džuboks" što bi za svakog iole obrazovanog i informisanog građanina Srbije predstavljalo rudnik kvalitetnih sadržaja.

Na žalost, u zemlji u kojoj se kultura, šou biznis i estrada tretiraju potpuno jednako nije bilo mesta da se, bar delimično, ovakav projekat komercijalizuje pošto teško da bilo šta, makar bilo i fanzinskog tipa, može opstati na volonterskim osnovama.

"Popboks" je bio retko mesto gde su se mogle videti vesti iz savremene kulture, saznati detalji o kulturnim pojavama o kojima gotovo da i nema reči u drugim medijima, a sajt je, prvenstveno, služio za popularizaciju i predstavljanje muzičke scene i autora tzv. "indie" muzike bila ona domaća ili strana.

Izgleda da je koncept sajta "Popboks" bio na višem i daleko ozbiljnijem nivou nego scena koju je pokušao da promoviše, a sama scena, sem poklonika i, možda, autora, nije interesovala nikoga drugog što se lako može zaključiti iz saopštenja autorskog tima sajta u kome se kaže da se sajt gasi iz različitih razloga: "...od sužavanja i deprofesionalizacije domaće popkulturne scene koja je bila predmet našeg interesovanja, preko eatraktivnosti ovakvih poduhvata za reklamno tržište, do seobe online čitalaca na socijalne mreže".

Ma koji da je od navedenih razloga, a nema sumnje da su oni racionalni, nestanak ovakvog sajta dokazuje da nam ni 5 ministara kulture neće pomoći u palanačkom poimanju sveta (a s njim i kulture) oko nas.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi