Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kaliterna: Izveštavanje o Jovanki Broz novinarsko dno
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 09. 2013.

Izvor: Beta

Kaliterna: Izveštavanje o Jovanki Broz novinarsko dno

Novinarka Tamara Kaliterna izjavila je večeras da je novinarska profesija u Srbiji dotakla dno izveštavanjem o bolesti Jovanke Broz, udovice predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita.

 

"Reč je o mrcvarenju utrobe Jovanke Broz. To je poraz lekarske profesije i dno dna novinarske profesije", kazala je Kaliterna na promociji njene knjige novinskih tekstova "Ponavljači lažne istorije".

Ona se kritički osvrnula na prošlost sadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i podsetila da je bio ministar informisanja krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je na snazi bio drakonski Zakon o informisanju, koji je služio za gušenje tadašnjih nezavisnih medija.

"Vučić me je materijalno unakazio, a moralno utešio, jer šta očekivati od zakona čiji je autor večita desna ruka četničkog vojvode", kazala je Kaliterna.

Istoričar Ranko Končar kritikovao je politiku srpskog nacionalizma i rekao da je bilo "suludo i nedoučeno" otvarati pitanje granica unutar Jugoslavije.

"Granice koje su se vukle 1945. godine su one granice koje su postojale i 1918. godine, s tim što su samo u toku rata narodi imali pravo da izraze svoj stav hoće li živeti u toj Jugoslaviji ili neće, što nisu imali 1918. godine. AVNOJ-evske granice nisu administrativne, već državne granice, koje su nacije konstituisale svojom voljom, na principu samoopredeljenja", kazao je Končar.

On je ocenio da je Memorandum SANU iz osamdesetih godina prošlog veka danas već sasvim rehabilitovan kao dokument koji je imao svoje puno političko-istorijsko opravdanje, što je "tragično shvatanje".

Na promociji knjige govorile su i istoričarka Latinka Perović i novinarka Branislava Opranović. Knjigu Tamare Kaliterne "Ponavljači lažne istorije" izdali su "Cenzura" iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi