Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Veljović zabranio Kuriru da uđe na konferenciju za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 09. 2013.

Izvor: Kurir

Veljović zabranio Kuriru da uđe na konferenciju za štampu

Direktor policije Milorad Veljović zabranio je juče novinarskoj ekipi Kurira da prisustvuje konferenciji za medije u MUP Srbije.

 

Naime, konferencija je sazvana zbog hapšenja Radosava Savatijevića Keneta i direktora „Kolubare“ Nebojše Ćerana, ali kad je naša ekipa došla na najavljenu konferenciju, rečeno nam je da će se Veljović obratiti samo elektronskim medijima! Interesantno je da je bilo dozvoljeno prisustvo novinarima novinskih agencija, iako oni zasigurno ne spadaju u elektronske medije. Naši novinari, zajedno s ekipom dnevnog lista Blic, tako nisu mogli da prisustvuju konferenciji, a jedino objašnjenje koje smo dobili od Veljovićevih saradnika jeste to da je događaj predviđen samo za snimanje i novinske agencije! Novinari Kurira želeli su da direktoru policije upute neka pitanja, međutim, nismo to uspeli jer nam je Veljović uskratio priliku da mu ih postavimo.

U direkciji policije novinskoj agenciji Fonet je, povodom Veljovićevog skandala, nezvanično rečeno da su, kao i u prethodnim slučajevima, pozivi upućeni samo televizijama i agencijama.

- To je bila praksa i u ranijim sličnim situacijama. Ostali mediji mogu da nesmetano preuzimaju materijal - prenela je ova agencija.

Izbegavanje pitanja

Međutim, činjenica je da su novinari i ekipe dnevnih novina nesmetano mogli da prisustvuju konferencijama za novinare posle akcije privođenja i da nije bilo nikakvih problema.
Očigledna je ipak namera da je direkcija policije na ovaj način htela da izbegne nezgodna pitanja koja bi postavili novinari Kurira. Drugo racionalno objašnjenje za ovaj incident ne postoji.

Zid ćutanja

Evo pitanja koja je  Veljović hteo da izbegne

1. Da li ste kao šef unutrašnje kontrole ispitivali ulogu zamenika načelnika UKP Bogdana Pušića u reketiranju vlasnika kompanije „MB Rodić“, posle čega je Pušić unapređen?
2. Da li je tačno da vaš sin vozi automobil vredan 60.000 evra? Na koga se vodi taj automobil?
3. U kakvoj ste vezi sa Ivicom Todorićem, hrvatskim biznismenom?
4. Da li je tačno da vašem bratu Vitomiru Veljoviću kompanija „Delta“ otplaćuje stan od 85.000 evra u beogradskom naselju Belvil?


Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta

Srbiji treba ozbiljna policija

Svakako da je Srbiji potrebna profesionalizacija i dekriminalizacija i depolitizacija policije. To je proces kojim policija dobija poverenje i ugled građana. Policija ima važnu ulogu u izgradnji pravosuđa. Potrebna je i decentralizacija kako bi se na regionalnom i lokalnom nivou razvili mehanizmi potrebni za ulazak u EU.


Miloš Aligrudić, funkcioner DSS

Prekinuti spregu kriminala i policije

Profesionalizacija je, naravno, potrebna, kao i depolitizacija jer policijom mora da rukovode struka i zakon. Kad je reč o sprezi kriminala i policije, bilo je takvih slučajeva i to treba suzbiti. Oni koji hapse ne smeju biti povezani s kriminalom. Suština je da se sve stavi pod unutrašnju kontrolu i depolitizuje.


Vesna Rakić Vodinelić, profesor na Pravnom fakultetu „Union

Depolitizovati MUP

Naravno da je Srbiji potrebno sve, i dekriminalizacija i depolitizacija i profesionalizacija policije. Ali to isto važi i za sudstvo, jer ima mnogo dokaza da je stanje u srpskom pravosuđu veoma loše, možda najlošije među državama članicama Saveta Evrope. Mislim da je naše pravosuđe merljivo s onim u Moldaviji i Ukrajini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi