Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Život sa šifrom C 20
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 09. 2013.

Autor: Vojkan Ristić Izvor: Danas

Novinarka Vesna Miletić iz Vranja napisala knjigu o borbi sa opakom bolešću

Život sa šifrom C 20

(Ne)očekivano se Vesna Miletić (47) upustila u avantura da prepriča delić svog životnog puta koji ju je u jednom trenutku poveo u provaliju. Napisala je knjigu "Život sa šifrom C 20", u kojoj opisuje početka i uspešan završetak bitke sa karcinomom debelog creva.

 

Ovo je nesvakidašnja ispovest u kojoj nam autorka slikovito, i ne bežeći ni malo od surove porodične drame kroz koju je prošla objašnjava kako život može da se pod nepredvidivim okolnostima očigledno postojećih "okidača" u nama samima, pretvori u neizvesnost i veliku borbu za pobedu nad bolešću.

- Do ishoda koji se po mene srećno završio, a nakon čega sam osetila obavezu da napišem ovu ispovest kao upozorenje drugima, ne bi došlo da sam se na vreme obratila lekaru. Višemesečno prikrivanje tegoba koje sam imala, a koje sam svojom nedovoljnom hrabrošću prikrivala, dovele su me do komplikovanog hirurškog zahvata, a nakon toga i neizvesnosti da li sam uspela da se izborim sa opakom bolešću - objašnjava za Danas Miletićeva, koja se ponovo vratila na svoje radno mesto šefice Službe za odnose sa javnošću Gradske uprave u Vranju.

Ispovest autentično prikazuje uzroke nastanka bolesti, da bi nas autorica provela kroz intimne odaje u kojima se našla potpuno smrvljena, ali sa velikom nadom da nakon zaboravljenosti u stresu postoji nada, borba i pobeda.

- Skrivajući od porodice, ali i okoline naznake opake bolesti koristila sam internet kao svog "ličnog lekara". To je greška koju niko ne sme da učini, a ja sam je učinila. Kada sam ušla u lekarsku proceduru sve je bilo mnogo jasnije, ali dotle su za mene mnogi vozovi protutnjali, a ja se našla u tunelu neizvesnosti i apatije - poručuje Vesna. "Život sa šifrom c 20" je i testamentalno podsećanje na autorkine prijateljice koje na Prvoj hirurškoj klinici u Beogradu nisu dobile bitku za život, a sa kojima se na zajedničkom "borbenom položaju" našla i ova Vranjanka.

- Moj lekar dr Aleksandar Šepetkovski u ovom slučaju nije bio samo hirurg. On je bio gonič optimizma, psihoterapeut koji me gurao ka svetlosti koju sam videla negde na kraju tunela, a to je jako važno kada se nađete u ovakvoj situaciji - priča Vesna.

Dok sravnjavamo utiske, u njenoj kancelariji je kao u lekarskoj ordinaciji. Zatičemo dr Kostu Zdravkovića, onkologa i čoveka koji je rukovodilac Dnevne onkološke bolnice pri Zdravstvenom centru u Vranju. Pominjemo dr Vukašina Antića, hirurga koji u Vranju godinama uspešno radi operacije raka dojke. Svoje uloge u ovoj, pre svega, poučnoj priči imaju i hirurg dr Nenad Nedeljković, te dr Zvonko Đorđević internista - gastroenterolog, obojica ovdašnji lekari.

U svom predgovoru ministarka zdravlja u Vladi Srbije dr Slavica Djukić Dejanović navodi da "emocije, istine, dijagnostičke procedure, terapije, dileme, bolovi zbog toga što je prolaznost života ubrzana i sopstvenim nemarom, jesu zajedničko svojstvo najvećeg broja ovakvih pisanih ispovesti koje karakteriše i ispovest Vesne Miletić". Profesorica Dejanović ukazuje na neophodnost skrininga i rano otkrivanje bolesti kao jednom od stilova čuvanja sopstvenog zdravlja. Zato je "Život sa šifrom C 20" ukoričeni zapis koji treba da bude potpuno shvaćen kao inicijacija "biblijskog formata" kada je u pitanju prevencija i rano otkrivanje različitih oblika karcinoma.

- Nemojte sebe dovesti nikada u situaciju da kao ja nakon svega što sam prošla budem srećna da me muž provoza kolima po Vranju, a ja gledam obične ljude koji bezbrižno šetaju gradom, sede u kafićima sa svojim prijateljima i porodicom - zaključuje ova novinarka koja je za svoj literarni početak odabrala silom prilika svoju ličnu dramu u kojoj je izvojevala pobedu.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

12.09.

2013.

Žile [neregistrovani] u 01:39

Čestitam koleginici

Čestitam koleginici. Takva knjiga će svakako koristiti onima koji su zdravi, a i onima koji, možda, imaju neke slične simptome. Ja sam - C32! Ne znam da li sam se izborio sa bolešću, jer je prošlo manje od dve godine od operacije. Sličnost je, međutim, u tome što sam i ja napisao knjigu i objavio je u beogradskom ,,BeoSingu'', ali knjigu poezije. Poezija je, nažalost, manje čitana, a moja knjiga nije nigde predstavljena, pa će to ostati nekolicini prijatelja i poznanika, kao opomena da ne dozvole da ih bilo šta, a naročito urednici i direktori dovode do stresova i do nezdravog života. Istina, pet godina bez dinara prihoda, posle 33 godine apsolutne posvećenosti poslu i izbacivanja na ulicu, nikako ne može dovesti do zdravog života. Moj savet svima koji osete bilo kakve promene, ili im kolege i prijatelji dobronamerno ukazuju da treba da se jave lekaru - da to i učine i to što pre! Jer, i ja sam godinama svesno odbijao da priznam da sam bolestan. Javio sam se lekaru kad je ,,doteralo cara do duvara'' i kad je moj dr Spiroski posle prvog pregleda rekao: ,,Odmah u Klinički centar Srbije, već sutra, inače će biti prekasno''!
Dakle, poštovane kolege, radite, ali vodite računa o sebi, a ne samo o novinama, ili drugom mediju u kojem adite!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi