Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužićemo sve koji ne plate zaostali dug za pretplatu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 10. 2013.

Autor: Milka Radović Izvor: Blic

Tužićemo sve koji ne plate zaostali dug za pretplatu

Zakon nas obavezuje da tužimo sve koji nisu plaćali TV pretplatu, a od suda zavisi da li će doneti presudu. Pretplata će se plaćati sve dok važi trenutni zakon, dok se ne donese novi, što bi trebalo da bude uskoro jer je na ovakav način nemoguće opstati - rekao je za “Blic” direktor RTSa Aleksandar Tijanić. Od svakog prvog u mesecu do sledećeg prvog RTS treba da obezbedi 2,6 miliona evra za plate zaposlenih.

- S druge strane država svake godine od Javnog servisa uzima 30 miliona evra poreza. To ne može niko da izdrži, ali kao i obično naša država je pametna jer je ovde dala pet nacionalnih frekvencija - kaže Tijanić, i dodaje kako ovo tržište jedva može da izdrži tri televizije.

Tijanić se osvrnuo na rekordne godine kada se pretplata kretala oko 65 odsto, kada je Beograd plaćao rekorde od oko 70 procenata što je bio izvanredan rezultat, Novi Sad oko 66 procenata, a problematični su uvek bili jug i zapad Srbije kod kojih je procenat bio četiri, šest ili 12 odsto.

- Zbog priče o ukidanju TV pretplate, kao i ekonomske krize, u poslednjih pet godina je opala pretplata i sada je oko 30 odsto. Koliki god da je procenat plaćanja pretplate, ona skupi za Javne servise Srbije i Vojvodine oko 20 miliona evra, a kada se ukine, neko treba da izvadi novac i kaže da je to upravo tih 20 miliona koji nedostaju - kaže Tijanić On tvrdi da je u normalnim vremenima ta suma iznosila od 60 do 80 miliona evra, i dodaje da Hrvatska koja je dvaput manja zemlja od Srbije od pretplate skupi 220 miliona evra. -

Najgora nesreća koja bi mogla da zadesi građane i RTS je ukidanje RTSa. Prema tome, ako smo mi već u opasnosti i finansijskoj krizi, bolje je da počnemo da se fi nansiramo iz budžeta, jer nas čeka mnogo reformi - kaže Tijanić, i napominje kako RTS sa četiri hiljade treba da siđe ispod tri hiljade zaposlenih u Javnom servisu građana.


Zastarevanje

Kako je ranije najavljeno, prelazak RTSa na budžetsko finansiranje neće značiti da je prestala i obaveza građana da uplate raniji dug za pretplatu. Ta obaveza zastareva u roku od godinu dana, što znači da građanima može biti naplaćen samo onaj iznos koji duguju u godini dana pre nego što je pokrenut sudski postupak.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

12.10.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 18:12

где је ту економија?

"Најгора несрећа која би могла да задеси грађане и РТС је укидање РТСа..."

... - Ја сам свео свој живот на собичак од 20-ак квадрата, успевам да га зими загрејем за 1.000 динара струје месечно, а теби треба да дам месечно 50% те суме - 500 динара, бре! За шта, бре? За твоје препотопске серије из 70-80-их година прошлог века, или некакве "бабе које се чешљају док некаква села горе"? Као уредан грађанин пријављен сам свуда где треба (у полицији, у пореској управи, у дому здравља...), па ако ДРЖАВА треба да ми саопшти нешто ВАЖНО (ЗА ЊУ), послаће ми ЗВАНИЧАН ПОЗИВ, оврен свим могућим потписима и печатима (уз претњу да ћу бити кажњен ако се "не одазовем"!). Шта ми треба ту твој "ЈАВНИ СЕРВИС РТС - ВЛАСНИШТВО ГРАЂАНА СРБИЈЕ". Уосталом, ако сам му И ЈА ВЛАСНИК - поклањам ти мој део власништва!

Odgovori
sub

12.10.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 17:39

ама немој

"Тужићемо све који не плате заостали дуг за претплату"

Ама, немој!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi