Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio Subotica 45 godina emituje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 11. 2013.

Autor: V. Laloš Izvor: Danas

Radio Subotica 45 godina emituje

Radio Subotica kao javno preduzeće čiji je osnivač grad juče je obeležilo 45 godina rada, i jedan je od najstarijih lokalnih elektronskih medija u Vojvodini, i takođe u samom vrhu po višejezičnosti svojih programa.

Na talasima ovog radija rade redakcije na srpskom, mađarskom, hrvatskom, nemačkom i bunjevačkom, što odražava i potrebe i strukturu stanovništva višenacionalne i multikonfesionalne zajednice kakva je Subotica.

Na ultrakratkim talasima i dve frekvencije Radio Subotica priprema uglavnom informativne emisije, kao i emisije iz kulture na maternjim jezicima pet zajednica koje žive u gradu, a tri od njih svoj izvorni govor mogu čuti jedino na ovim talasima. Stoga ponovnu najavu privatizacije ovog medija mnogi shvataju kao najavu gašenja radija.

Protiv privatizacije Radio Subotice već odavno su se izjasnile i vladajuće političke garniture u gradu, ali i u Pokrajini, kao i svi nacionalni saveti.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor na današnjoj svečanoj sednici Upravnog odbora radija istakao je da se privatizacija ovog medija ne bi smela dozvoliti, jer bi to mogao biti njegov kraj.

"Mislim da se jasno mora reći da naprosto nije istina da je privatizacija elektronskih medija evropski standard. Osim toga, postoji konfuzija u našem aktuelnom zakonodavstvu, jer Zakon o lokalnim samoupravama kaže da lokalna samouprava ima pravo da osnuje medijski javni servis. I ja pitam kako je onda moguće da se javni servis može napraviti, a ono što već postoji treba da se uništi", istakao je Ištvan Pastor.

Novinari zaposleni u Radio Subotici već godinama pokušavaju da dokažu da bi privatizacija bila pogubna po opstanak ovog gotovo pola veka starog radija. Siniša Jurić, novinar hrvatske redakcije, kaže da bi privatizacija svakako dovela do ukidanja prava na informisanje na manjinskim jezicima, i to bez obezbeđivanja druge alternative.

"Radio Subotica privatizacijom može biti ili ugašena ili svedena samo na komercijalni program. Za programe na jezicima nacionalnih manjina bi se gašenjem Radio Subotice ukinula i mogućnost ostvarivanja njihovog prava na informisanje na maternjem jeziku, bez ponuđene alternative kroz koju bi se to pravo dalje ostvarivalo", kaže Jurić. Slavica Daković, novinarka srpske redakcije, ocenjuje međutim da bi time bio ugrožen i program na srpskom jeziku.

"Susedne zemlje su već prošle takav put. Mediji su privatizovani, zatim su propali, a nakon toga lokalne samouprave su ih ponovo morale osnivati, da bi obezbedile javnu reč, jer privatnik to nije bio u stanju. Zato tvrdim da će privatizacijom elektronskih medija i kod nas doći do njihovog gašenja, a u slučaju Radio Subotice do gašenja programa na manjinskim jezicima, ali i na srpskom."

Imre Tot iz mađarske redakcije napominje da se država u stvari poziva na nepostojeće zakone Evropske unije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi