Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prpa: Istraga je za tužioca, a ne za Komisiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2013.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Prpa: Istraga je za tužioca, a ne za Komisiju

Drago mi je što se oglasilo tužilaštvo, jer je ono od početka i bilo prava adresa, a ne neke parainstitucije, komisije i slično, koje ne mogu da obavljaju rad državnih organa, kaže za Danas istoričarka Branka Prpa povodom saopštenja da Tužilaštvo za organizovani kriminal ima nove podatke o ubistvu njenog nevenčanog supruga i novinara Slavka Ćuruvije.

 

- Tužilaštvo se i ranije trudilo, ali da ne govorimo u eufemizmima, još od vremena ministra policije Dušana Mihajlovića, problem je bio što dokumenti uopšte nisu stizali, niti mogli da dođu do specijalnog tužioca, smatra Prpa.

Da li će pre 15. godišnjice ubistva Ćuruvije biti podignuta optužnica protiv nalogodavca, nekog od pomagača ili izvršilaca ovog ubistva i dalje je malo verovatno, smatra većina sagovornika Danasa. Uprkos tome što je tužilac Miljko Radisavljević izjavio da su prikupljeni novi podaci i dokumenta, te da se veštače i analiziraju, deo javnosti ubeđen je da epiloga neće biti ukoliko se neko od učesnika u egzekuciji ne odluči da progovori.

- Radna grupa MUP i BIA sva svoja saznanja prosleđuje i specijalnom tužiocu. Dakle, sve što je Komisija najavljivala o novim podacima, podaci su kojima raspolaže i tužilac, na osnovu čega zajedno sa Radnom grupom analizira podatke, poredi sa već postojećim i određuje dalji tok istrage. Dokazi su poverljivi i ne mogu ih iznositi u javnost, kaže za Danas predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima Veran Matić.

S druge strane, Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara, smatra da je nemoguće da su posle toliko vremena prikupljeni novi materijalni dokazi.

- Verujem da nije stvar u novim dokazima, za koje duboko sumnjam da ih je moguće prikupiti nakon 15 godina tokom kojih je država koja je stajala iza ubistva Ćuruvije, imala vremena da ih sasvim ukloni. Uz dužno poštovanje za rad istražnih organa, čini mi se ipak da je reč o moljakanju bivšeg šefa RDB Radomira Markovića ili nekog drugog iz tadašnjeg državnog aparata da progovori i da se tim svedočenjem potkrepi optužnica, odnosno da se tako pribavi dokaz za sud, ocenjuje Obradović, koji je pre sedam meseci napustio Matićevu Komisiju u znak protesta zbog pregovora sa Markovićem.

Kada je reč o novim podacima i dokumentima koji se analiziraju i veštače u Specijalnom tužilaštvu, prema navodima iz štampe, pretpostavlja se da je reč o izvodima sa baznih stanica mobilne telefonije. Odnosno, reč je o lociranju mobilnih telefona i ispisima razgovora. Objavljeno je da je za bivšeg šefa beogradskog RDB Milana Radonjića potvrđeno da je u vreme praćenja Ćuruvije telefonirao iz sedišta Jugoslovenske levice u ulici Đure Đakovića (sada Venizeslevoj).

Radonjiću se 13. decembra nastavlja suđenje za logističku podršku za neuspeli atentat na Vuka Draškovića. Saoptuženi u tom procesu Stevan Basta prošlog leta odbacio je mogućnost da bude svedok-saradnik za ubistvo Ćuruvije, rekavši da ne može da živi sa tom mračnom tajnom. Kao mogući svedok u štampi je pominjan i bivši oficir za bezbednost JSO Veselin Lečić, kome se nastavlja suđenje za pobunu ove rasformirane Jedinice 9. decembra i u čijem okruženju tvrde da on nema nikakve veze sa ubistvom Ćuruvije. Dosad najvažniji dokument o Ćuruvijinom ubistvu je dosije Ćuran, objavljen 2001, o praćenju novinara do nekoliko minuta pre nego što je pao izrešetan sa 17 metaka držeći Branku Prpu za ruku 11. aprila 1999. u ulazu svoje zgrade u Svetogorskoj.

Teatar apsurda

- To je teatar apsurda. Da se čoveku koji je napravio zločinačku organizaciju i koji je optužen i osuđen za zločine koje je ta organizacija učinila, omogući da mu se taj teret skine s leđa, kaže Branka Prpa, komentarišući napise o mogućnosti da bivši šef RDB Radomir Marković bude pomilovan. Uz ogradu da ne odobrava moguće manipulacije u vezi s razgovorom koje je Marković imao sa savetnikom predsednika i čelnikom Komisije za pomilovanja Oliverom Antićem, Prpa ističe da je „moralno nedopustivo u pravnoj državi“ traženje načina da se Marković oslobodi odgovornosti i kazne za ono za šta je osuđen.

Jovo Ćuruvija opet kritikuje Radisavljevića

Brat ubijenog novinara Jovo Ćuruvija dva puta je u manje od 24 časa javno prozvao specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića. Prvi put zato što nije reagovao na intervju bivšeg pripadnika RDB Zorana Stijovića, a drugi put povodom odgovora da tužilaštvo nije odgovorno što dokazi nisu prikupljeni odmah posle ubistva.

„Kaže specijalni tužilac da skuplja dokaze. Da li mu je dokaz izrešetano Slavkovo telo u pasažu Svetogorske“, upitao je Jovo Ćuruvija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi