Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Decu bolje zaštititi od vulgarnosti i nasilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 12. 2013.

Autor: Lj. Malešević Izvor: Dnevnik

Decu bolje zaštititi od vulgarnosti i nasilja

Elektronski mediji u Srbiji više od šest godina imaju obavezu da posebno najave ili označe program koji može ugrožavati decu. Naime, Republička radio-difuzna agencija je juna 2007. godine usvojila Opšte obavezujuće upustvo o ponašanju emitera – Kodeks ponašanja emitera – kojim je propisan način označavanja i vreme isticanja oznake.

 

Kodeksom je predviđeno da televizije u crvenom krugu, brojevima 12, 14, 16 i 18 naznače minimalan uzrast za koji je emitovani program prikladan. On, takođe, predviđa da emiteri, samostalno ili uz pomoć RRA, određuju oznake za svoje programske sadržaje.

No, iako je prošlo šest godina od uvođenja te obaveze, još uvek ne postoje ujednačeni kriterijumi za označavanje programa. Da bi se deca zaštitila od neprimerenog programa, Kancelarija Dečjeg fonda UN (UNICEF) u Srbiji i Udruženje novinara Srbije sačinili su predlog kriterijuma za označavanje programskih sadržaja emitera.

Pre nego što su to učinili, analizirali su postojeće označavanje televizijskog programa. Rezultati analize pokazali su da je praksa označavanja programa zaživela i da su u najvećem broju oznakom za uzrast obeleženi filmski, serijski i rijaliti programi.

Međutim, uočeno je da pojedini programski sadržaji, uglavnom zabavni rijaliti programi, imaju prenisku oznaku, a da su, s druge strane, neke dokumentarne, naučno-obrazovne i kulturno-umetničke emisije obeležavane oznakom za uzrast iako za to nije bilo potrebe. Tako je, na primer, rijaliti program „Farma” na TV „Pink” emitovan tokom dana, uprkos psovkama, vulgarnim izrazima i svađama na granici fizičkog obračuna, gotovo uvek obeležen oznakom 12.

Kao poseban problem izdvojeni su najavni foršpani, koji sublimiraju scene nasilja, fizičkih obračuna, vulgarnosti iz filmova ili rijaliti programa, koji se, iako nakratko, ipak emituju tokom celog dana. Takvi najavni foršpani do sada nisu označavani. Rezultati obe analize ukazali su na potrebu bolje zaštite dece od TV sadržaja koji im mogu štetiti.

Prihvatajući taj predlog, ali i mišljenje razvojnog psihologa o fizičkom, mentalnom i moralnom razvoju dece, Služba RRA za nadzor i analizu predložila je četiri mere koje treba da doprinesu boljoj zaštiti dece od TV sadržaja.

Predlažu utvrđivanje minimalnih standarda koji bi pomogli da se odrede oznake sadržaja, uvođenje zaštitnog vremena od 6 do 21 čas, u kojem ne bi bilo dozvoljeno emitovanje programih sadržaja označenih sa 16, zatim označavanje brojkom 16 odnosno 18 zabavnih i drugih rijaliti programa s nasilnim, seksualnim i vulgarnim sadržajima.

Predlaže se da najniža dozvoljena oznaka za rijaliti programe može biti 14, što omogućava emitovanje od 6 do 21 sat uz izričito poštovanje obaveze da se neprikladni sadržaji, kao što su psovke, korišćenje cigareta i alkohola, grube svađe, nasilje, golotinja, eksplicitni i prikriveni seksualni sadržaji eliminišu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi