Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji senzacionalistički, a sudovi nedovoljno pristupačni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 12. 2013.

Izvor: Beta

Mediji senzacionalistički, a sudovi nedovoljno pristupačni

Mediji u Srbiji previše senzacionalistički i često ne vodeći računa o etičkom kodeksu izveštavaju o pravosudnim temama, dok, sa druge strane, pravosuđe ne razume potrebe medija i nije dovoljno pristupačno, zaključak je učesnika današnjeg skupa "Pravosuđe i mediji", održanog u Beogradu.

Na skupu u Medija  centru upoređena su iskustva Srbije i Nemačke. Nemački sistem pravosuđa, pa samim tim i odnos sa medijima, uređeniji je od srpskog, ali ipak postoje i neki slični problemi I dileme, složili su se učesnici.


"Napetost u odnosima pravosuđa i medija će uvek postojati i to se nikada neće promeniti. Ne smatram da je to loše, pošto upravo zbog te napetosti, postoji i međusobna kontrola", ocenio je predsedavajuć i sudija Okružnog suda u Berlinu Bjern Reclaf.

On je napomenuo da su i nemačkoj javnosti najzanimljivije upravo one najsenzacionalističkije teme, koje se tiču poznatih osoba, kao i da se i u Nemačkoj ponekad odlazi predaleko u iznošenju ličnih detalja iz pojedinih slučajeva.

Kao primer je naveo slučaj televizijskog voditelja, protiv kojeg je vođen proces zbog navodnog silovanja. On je oslobođen optužbi, ali mu je, kako ocenjuje Reclaf, pisanjem medija naneta nepovratna šteta.

"Ponekad se klatno vrati, pa mediji postanu svesni da su preterali. Onda u medijima kreću optužbe na račun portparola sudova, kako su oni zapravo saopštili više informacija nego što je trebalo", kazao je Reclaf.

On je istakao da su dva osnovna načela kojih moraju da se drže i mediji i pravosuđe to da niko nije kriv dok se to ne dokaže, kao i da se ne smeju odavati činjenice koje mogu ugroziti tok neke istrage ili ugroziti nečiju privatnost.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragana Boljević  istakla je da, za razliku od Nemačke, pravosuđe i medije u Srbiji muče neki bazični problemi - poput nezavisnosti, uticaja politike i ograničenog medijskog prostora za pojedine teme.

"Niko ne razume novinare bolje od nas sudija, mi znamo šta je život novinara, pritisak sa kojim su oni suočeni i preveliki uticaj političke vlasti ", kazala je Boljević.

Ona je navela da u srpskim sudovima nema dovoljno obučenih portparola, koji će osećati pravu potrebu medija, a pre svega neophodnost da informacije budu dostupno najbrže moguće i napisana razumljivim jezikom.

"Potrebno je i da portparoli sami reaguju i predvide slučajeve koji će biti zanimljivi i atraktivni za javnost. Na taj način će preduprediti neprecizne i senzacionalističke informacije", smatra
Boljević.

Novinar Zidojče cajtunga Vojfgang Janiš ocenio je da mediji u nemačkoj nemaju problema sa pristupom informacijama sa sudskih procesa, koje su uglavnom dostupne i na internetu, ali ipak postoje problemi u samom odnosu pravosudnih organa prema predstavnicima medija.

"Postoji određena hermetičnost u pravosuđu, uzdržanost i odbojnost prema medijima. Pravosuđe se često brani od medija umesto da sa njima sarađuje", smatra Janiš.

Novinarka "Politike" Aleksandra Petrović  istkla je da portparoli sudova zbog velikog obima posla u samoj sudskoj praksi i nedovoljne obučenost ne razumeju potrebe i ne izlaze u susret novinara.

"Imamo portparole koji upućuju na odeređene zakone, tumačenja i odluke objavljene na sajtovima. Nismo lenji, ali novinari zaista nemaju vremena za takve stvari, potrebna im je brza i sažeta informacija", kazala je Petrović.

Ona ističe i da mediji baveći se "velikim slučajevima i poznatim ličnostima", često zaboravljaju na "obične" građane i njihove probleme.

Kao problem ona je istakla i to što su novinari često "svaštari", bave se najrazličitijim temama i nemaju mogućnosti da se profesionalno posvete jednoj oblasti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi