Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tanjugu novi gazda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 12. 2013.

Autor: I. M. Izvor: Večernje novosti

Tanjugu novi gazda

Novinska agencija Tanjug neće biti transformisana u biro za informisanje Vlade Srbije, nego će postati privatna medijska kuća. Ako budu poštovani rokovi zacrtani za privatizaciju medija, najkasnije do kraja naredne godine država će gazdovanje Tanjugom morati da prepusti nekome drugom. Sudeći po tome kako su isplanirani troškovi iz državne kase za 2014. novog vlasnika Tanjug će morati da dobije još u prvih šest meseci, jer samo za taj period postoji kao stavka u državnom budžetu.

Tako će Tanjug, posle 70 godina državnog finansiranja, živeti isključivo od zarade na tržištu. Ova agencija nije obaveštena da je država predvidela finansiranje samo za prvih šest meseci.

- Resorno ministarstvo kulture i informisanja nije moglo da nam odgovori na pitanja s tim u vezi do usvajanja budžeta - objašnjava za „Novosti“ Branka Đukić, direktorka Tanjuga.

- Finansiranje u budžetu je verovatno planirano u skladu sa najavama za niz mera konsolidacije javnih finansija i reformu javnog sektora, uključujući „kresanje“ javne potrošnje, subvencija svim javnim preduzećima, ne samo Tanjugu, kao i njihovo restrukturiranje, te transformaciju.

Ona dodaje da je Tanjug pouzdan i nezaobilazan oslonac štampanim i elektronskim medijima i kao takav ne bi trebalo da brine za budućnost. Sa druge strane, Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, objašnjava da ova agencija u predlogu zakona o javnom informisanju nema nikakav poseban tretman, već za njega važe ista pravila kao i za sve ostale medije.

- Država ima rok da se povuče iz vlasništva u svim medijima do kraja 2014. godine i tu je Tanjug izuzetak samo po tome što je u stoprocentnom državnom vlasništvu - objašnjava Mirković.

- Ali još nemamo finalni tekst zakona koji će urediti oblast javnog informisanja, pa i pitanje Tanjuga. Imamo jednu verziju, koju su u Beogradu pogledali i eksperti iz Brisela. Poslali smo taj dokument u nadležna ministarstva, da daju svoje primedbe. Kada nam oni vrate svoje verzije i budu unete finalne izmene, tekst još jednom ide u Brisel. A kada dobije „zeleno svetlo“ evropskih zakonopisaca, biće prosleđen Vladi Srbije na usvajanje.

Kako se radi u svetu

Najveće svetske agencije imaju različite vlasničke strukture. Nemačkom DPA upravlja 160 novina i 31 elektronski medij. Američkim AP, takođe, gazduje veliki broj listova i elektronskih medija. Rojters je u vlasništvu multinacionalne korporacije „Tompson Rojters“. Vladimir Putin nedavno je ukinuo državnu agenciju RIA novosti i osnovao novu - Rusija danas.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi