Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Okončan rat za logo „Pančevca”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2010.

Izvor: Politika

Okončan rat za logo „Pančevca”


Pančevo – Dopis koji je pre neki dan stigao na adresu novinske kuće „Pančevac“ stavio je tačku na dve godine dugi spor oko toga ko ima pravo da koristi ime lokalnih novina koje su prvi put štampane 1869, a uz nekoliko dužih prekida u izlaženju žive i danas.

Zavod za intelektualnu svojinu doneo je rešenje da ta redakcija ima pravo na logotip, odnosno žig „Pančevac“. Iza na prvi pogled rutinske procedure stoji dvogodišnja bitka za logo između „Pančevca“ privatizovanog 2008. i grupe novinara koja se nakon neuspelog pokušaja da na licitaciji kupi „Pančevac“ izdvojila i počela da izdaje novine istog imena i identičnog izgleda.

Spor sadrži bar dve raritetne činjenice zbog kojih valja biti opisan: Čudno je da prepoznatljivi žig dobro znanih lokalnih novina i van Pančeva tokom proteklih decenija nije bio zaštićen, i, drugo, pola godine pre privatizacije „Pančevca“, posle saznanja da je tako, od Zavoda za intelektualnu svojinu tri radnika tada još jedinstvene kuće „Pančevac“ tražila su da se logo upiše kao njihov.Avgusta 2007. godine, Marija Andrić, tada glavni urednik „Pančevca“, Snežana Vojnov, šef marketinga novinske kuće, i novinar Vladimir Đoković, član upravnog odbora „Pančevca“, zatražili su od Zavoda da njih uknjiži kao vlasnike imena „Pančevac“.

Stvar se otkrila tek nakon privatizacije, kada grupa novinara i administrativnih radnika, među kojima je bila i pomenuta trojka, nije, kao konzorcijum, uspela na licitaciji da kupi „Pančevac“. Počeli su, paralelno sa autentičnim „Pančevcem“, da izdaju „Pančevac pres“, s tim što je ono „pres“ bilo jedva vidljivo, pa većina Pančevaca nije znala koje novine kupuje.

Usledio je sudski spor koji je dobio stariji „Pančevac“, a novi je morao da promeni ime. Sada je Zavod za intelektualnu svojinu to potvrdio, pošto je oktobra prošle godine i Vrhovni sud Srbije potvrdio presudu pančevačkog Okružnog suda koji je pokušaj grupe koja se izdvojila iz „Pančevca“ kvalifikovao kao čin „protivan načelu savesnosti i poštenja“.

Interesantno je da je rukovodstvo „Pančevca“ 1991. godine tražilo od Zavoda za intelektualnu svojinu da logotip sa nazivom novina bude zaštićen, ali po dobijanju rešenja direktor nije okončao postupak, jer nije platio propisanu taksu za takvu registraciju. Smatrao je da je previsoka.

M. Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi