Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Popu skinuti mantiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 02. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Popu skinuti mantiju


Nakon pretnji Bogdana Simanića, sveštenika SPC i suvlasnika šabačkog nedeljnika "Glas Podrinja" Aleksandri Delić, dopisnici "Večernjih novosti" iz Šapca, policija je započela istragu.

Saslušani su Simanić i Tatjana Cvejić, novinarka "Blica", preko koje je sveštenik pretio našoj novinarki. Uzeti su i listinzi njihovih telefonskih razgovora.

Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti", rekao je u utorak, na konferenciji za novinare organizovanoj povodom ovog incidenta, da očekuje da istražni organi rade svoj posao. A reakciju očekuje i od SPC.

- Ako naša kuća ne bude zadovoljena istragom, koristićemo sva legalna sredstva da bismo odbranili ugled kuće i profesije. Nećemo moliti ni za čiju zaštitu, niti pomoć. Očekujemo da vlasti daju valjane i pravedne odgovore, jer sudovi i tužilaštvo znaju šta treba da se radi u ovakvim situacijama - rekao je Manojlo Vukotić, na konferenciji koju su "Novosti" organizovale u šabačkoj Gradskoj biblioteci.

- Ne tražimo ni pomoć novinarskih udruženja, koja nisu tu kada treba da brane novinare - kada se loše privatizuju mediji, kada ih gazde izbacuju na ulicu, kada ostaju bez posla. Tek u ovako incidentnim situacijama oglase se saopštenjima.

Slučaj Simanića, sveštenika-suvlasnika medija, samo je jedan od primera loše privatizacije medija u Srbiji, podsetio je Vukotić. Do sada je poništeno 460 privatizacija RTV i novinskih kuća i problematično je ispunjavanje obaveza novih vlasnika i u mnogim ostalim medijima.

- Privatizacija medija u Srbiji ima razmere nacionalne katastrofe. Razoren je gotovo ceo informativni organizam. Državni organi nisu blagovremeno umeli i želeli da ovu osetljivu privatizaciju izvedu na pravi način. Jer medijske kuće nisu isto što i fabrike cipela ili punjenje tegli sa džemom. Izigrana su sva pravila zakona, tržišta i profesije - zaključio je on.

O "slučaju Simanić", koji je pokrenuo priču o tome da su lokalni mediji dospeli u ruke ljudi koji nemaju veze sa novinarstvom, biće priče i kod crkvenih vlasti. Uskoro, saznali smo, uprava Šabačke eparhije raspravljaće o njegovim prekršajima. Ukoliko sud dokaže da je kriv, mogao bi biti "raščinjen" i ostati bez mantije.

Antrfile : Nova kazna

Sveštenik Bogdan Simanić odlukom Crkvenog suda, zbog svojih dosadašnjih prestupa kažnjen je odgovarajućom kaznom i lišen parohijske dužnosti u Šapcu, oduzeta mu je parohija, i on se više ne nalazi u crkvenoj službi. Apelujemo na istražne i pravosudne organe da u vezi sa ovim događajem utvrde činjenice na osnovu kojih će Crkveni sud Eparhije šabačke preduzeti mere u svojoj nadležnosti - saopšteno je u utorak iz Eparahije šabačke.

Gradonačelnik


Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević primio je u utorak delegaciju "Novosti". U otvorenom jednočasovnom razgovoru menjale su se teme o ulozi, privatizaciji i zadacima medija u sadašnjem političkom i ekonomskom ambijentu. Razgovaralo se i o akcijama od zajedničkog interesa grada i "Novosti".

I. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi