Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I reč na prodaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 02. 2010.

Izvor: Večernje novosti

I reč na prodaju


Malo je “srećnih” primera privatizacije lokalnih medija u Srbiji. U privatizovanim novinskim i RTV kućama, kojima često gazduju ljudi koji nemaju veze sa novinarstvom, kasne plate, ne uplaćuju doprinose, a podeljene su i stotine otkaza.

A kako ni država ne dobije uvek svoj deo, do sada je raskinuta gotovo petina ugovora o privatizaciji. Neki od tih medija su i ugašeni.Na tržištu više nema “Slobodne reči” iz Vranja, “Naše reči” iz Leskovca, a “Ibarske novosti” počele su da izlaze posle višemesečne pauze.

Poništene su i privatizacije knjaževačke RTV 4 i TV Sremske Mitrovice. Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor i sa bivšim vlasnicima “Subotičkih novina”, Informativnog centra Bajine Bašte, Radio Sombora...

Poslednji primer loše privatizacije stiže iz Pančeva, gde je država oduzela nedeljnik “Pančevac” doskorašnjoj vlasnici Cvijeti Marković i njenom suprugu i opunomoćeniku Dobrosavu Markoviću. Duže od godine su Markovići kasnili sa uplatom druge rate za kupovinu ovog najstarijeg nedeljnika na Balkanu. Tek 22. januara raskinut je ugovor po kom su ove novine, sa 140 godina dugom tradicijom, pre dve godine bile prodate za 2,3 miliona evra. Bila je to rekordna cena po kojoj su neke lokalne novine u Srbiji prodate. Za dve godine, redakcija se prepolovila. Od nekadašnjih 12 novinara, ostalo je šest. A broj spoljnih saradnika sa 30 je smanjen na troje.

Bili smo najplaćenija redakcija u Srbiji, a umesto hiljadu evra, sada primamo minimalac od 10.000 dinara - kaže za “Novosti” Bogdan Petrović, fotoreporter i jedan od malih akcionara.

- Redakcija je podeljena u dva tabora. One koji su uz Markovića i ostale koji žele da se za “Pančevac” nađe najbolje moguće rešenje, da bude određen neutralan zastupnik kapitala.

A kapitalom “Pančevca” sada upravlja Akcijski fond. Postoje dva scenarija o njegovoj budućnosti - stečaj ili prodaja akcija na berzi. Gradom na Tamišu kolaju priče kako se Marković hvali kako će “Pančevac” da vrati u svoje ruke, i to kupovinom akcija za male pare.

- Kao mali akcionari u petak smo podneli krivičnu prijavu protiv Zorana Sprema, direktora i glavnog i odgovornog urednika “Pančevca”, kako bi bilo utvrđeno šta je u firmi rađeno za poslednje dve godine. Uzeli su kredit, za koji nisu vraćali ratu. Posle su uzeli još jedan kredit kako bi pokrili ovaj prvi. Za rekordno vreme firma je dovodena pred stečaj - tvrdi Marija Andrić, glavna i odgovorna urednica pančevačkog “Presa”.

Ovaj list osnovao je deo novinara “Pančevca” koji su otišli iz redakcije kada je ona završila u Markovićevim rukama.

Posle krivične prijave, kažu da će njenu prijavu poslati i Akcijskom fondu, kako bi sprečili da Spremo bude imenovan za zastupnika kapitala. Jer, to bi, prema njenom mišljenju, značilo lagodno vraćanje vlasništva Markoviću.

I zaposleni u “Pančevcu”, a i ceo grad nada se da firma nije preduboko zagazila u dugove, te da ovaj najstariji nedeljnik na Balkanu neće završiti u stečaju. Jer, kako kažu u južnom Banatu, kome čitulja nije izašla u “Pančevcu” kao da nije ni umro.

Antrfile : Pritisci

Marković u Pančevu, a i šire ima odlične veze. Mi iz pančevačkog “Presa” mnogo puta smo to osetili na svojoj koži. Pokušavao je da nas osujeti na svakom koraku. Letos, na primer, šest inspektora je nedeljama proveravalo naše poslovanje. Na informativne razgovore su pojedinačno pozivali sve naše oglašivače, pa su mnogi od njih, zbog silnih neprijatnosti, prestali da se oglašavaju u “Presu” - naglašava Marija Andrić.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi