Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Krivi su Tadić, Dinkić i Čeda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 07. 2010.

Izvor: Pres

Krivi su Tadić, Dinkić i Čeda

Za donošenje protivustavnog Zakona o informisanju krivi su svi osim Dačića i ministara iz SPS-a. Bradić je samo poslušni vojnik svoje partije



Intervju

Ljiljana Smajlović
predsednica UNS-a


Beograd - Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović kaže u intervjuu Presu da ministar kulture Nebojša Bradić treba da podnese ostavku, pošto je Ustavni sud oborio skandalozne odredbe Zakona o javnom informisanju. Ona, međutim, napominje da je Bradić samo „poslušni vojnik svoje partije“, a da su krivci za donošenje neustavnog zakona i lider G17 Plus Mlađan Dinkić, predsednik Boris Tadić, „svi u Vladi izuzev Ivice Dačića“, ali i predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

- Povod za donošenje izmena i dopuna Zakona o informisanju je bio obračun jednog političara sa jednim novinama. Ekonomista Boško Mijatović je najbolje rekao da je zakon trebalo da reši „jedan stari, prljavi sukob između jednog ministra i jednog izdavača“, odnosno Mlađana Dinkića i Raje Rodića. On je to nazvao „upotrebom države u lične svrhe“.

- Šta je postignuto tom „upotrebom države u lične svrhe“?

- Strah novinara i urednika da ne naprave grešku koja će biti kažnjena gašenjem novina proizveo je autocenzuru i poslušne medije, u kojima je danas još manje prostora za izražavanje različitih mišljenja nego pre godinu dana. Hiljade novinara izgubilo je posao jer se država, umesto da pomaže medijskoj industriji da opstane u krizi, bavila time kako da zastraši i disciplinuje medije. Vlast je znala da je zakon skandalozan i neustavan i zato ga cele godine nije ni primenjivala. To otvara novu, opasnu dilemu. Kakva je zemlja u kojoj se donose zakoni koji se zatim ne sprovode? Ko je taj koji odlučuje koji će se zakoni ovog društva primenjivati, a koji neće? Sme li iko osim parlamenta da ima tu moć?

- Ko je kriv? Javnost traži ostavku zvaničnog predlagača, ministra Nebojše Bradića, a on upadljivo ćuti!

- Krivi su svi u Vladi Srbije, osim Ivice Dačića i drugih ministara iz SPS-a, koji nisu podržali zakon. Nebojša Bradić je bio samo poslušni vojnik svoje partije. On je izneverio svoju ulogu intelektualca u društvu. Odgovornost Mlađana Dinkića se podrazumeva, on je vukao konce. Ali, ne zaboravimo ni odgovornost Čedomira Jovanovića, lidera tobož liberalne i evropske stranke, bez čijih glasova zakon ne bi bio donet. Časni izuzeci bili su Vesna Pešić i Žarko Korać. Jovanović je zarad dila sa vlašću izneverio slobodu izražavanja u Srbiji i svoje evropske principe.

- Ukazujete i na odgovornost predsednika Borisa Tadića?

- I danas mi je neobjašnjivo zašto je predsednik u rekordno kratkom roku potpisao zakon, sprečavajući privremenu zabranu USS-a do ocene ustavnosti. DS je možda bio ucenjen, kako nam je iza leđa javnosti sugerisano. Ali ostaje da je DS trgovao slobodom medija kako bi kupio opstanak Vlade.

- Kolumnista „Vremena“ Teofil Pančić pretučen je metalnom šipkom u gradskom prevozu. Zastrašuje li vas činjenica da nijedan napad niti ubistvo novinara do sada nisu rešeni?

- Napad na Teofila je napad na slobodu izražavanja. UNS neće imati razumevanja za policiju ako ne uhvati napadače, iza kojih je ostala metalna šipka i čija su lica videli putnici u autobusu, a možda i kamere obližnje banke.

Antrfile : Vlast špijunira novinare

- Tvrdite i da Zakon o elektronskim komunikacijama ugrožava slobodu medija?

- Zakon o elektronskim komunikacijama je neustavan i vlast to zna, ali je svejedno rešena da špijunira novinare i otkriva im izvore kako bi zaštitila, reklo bi se neraskidivu, vezu između službi bezbednosti i političara. BIA jednim pritiskom dugmeta sada može, bez straha od zakona, da otkrije sve komunikacije novinara sa svim izvorima, svejedno da li telefonom ili posredstvom elektronske pošte. Naši izvori imaju razloga da strahuju, i možda ućute...
B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi