Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tražimo krivičnu odgovornost Milosavljevića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2010.

Izvor: Pravda

Tražimo krivičnu odgovornost Milosavljevića

Dragana Jovanović, koordinator udruženja "Doktori protiv korupcije", o gresima ministra zdravlja





Doktor Dragana Jovanović, bivši beogradski sekretar za zdravstvo, a sada koordinator Udruženja „Doktori protiv korupcije", u razgovoru za „Pravdu" ističe da je ministar Milosavljević nedavnu tribinu UNS-a zloupotrebio, da bi sebe oprao od bilo kakve odgovornosti zbog skandala sa citostaticima na Institutu za onkologiju.

- Pominjala se tada i nekakva „zamena teza", ali jasno je da su ministru svi krivi osim njega samog - kaže Dragana Jovanović i dodaje da Udruženje, umesto ostavke, traži krivičnu odgovornost ministra i zbog drugih neregularnosti u srpskoj onkologiji. Na tribini ste pokušali da postavite pitanje ministru o situaciji na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, ali niste dobili odgovor.

- Iskreno, nisam ni očekivala odgovor, ali sam želela da još jednom javnost podsetim na situaciju na Institutu u Kamenici, gde se trguje listama za čekanje najtežih bolesnika! Naime, postoji ugovor između Instituta i osiguranja Republike Srpske, u kojem je definisano lečenje radioterapijom stranih državljana obolelih od raka. Istovremeno, pacijenti iz Srbije ostaju bez terapije. Svi lekari znaju da samo nekoliko nedelja zakašnjenja u lečenju takvih pacijenata drastično utiče na krajnji ishod bolesti i zato smo uputili otvoreno pismo predsedniku Tadiću, premijeru Cvetkoviću i ministru policije Dačiću, gde smo ih upoznali sa ovom činjenicom. Obavestili smo ih da je Ministarstvo omogućilo dopunski rad u Institutu za onkologiju Vojvodine i time, isključivo zbog profita, dalo prednost inostranim osiguranicima na štetu domaćih pacijenata, kojima je na taj način onemogućeno blagovremeno lečenje. Ovo je čin direktnog kršenja Člana 259 Krivičnog zakona, odnosno učinjeno je „teško delo protiv zdravlja ljudi", a sve je rađeno uz znanje i saglasnost Ministartstva zdravlja. U pitanju su ljudski životi, ne sme se dozvoliti da sve to prođe tek tako, pa ukoliko istraga ne bude podignuta ovde, ako bude trebalo uputićemo krivičnu prijavu i na međunarodne instance.

Da li je moguće da ministar Milosavljević nije znao šta se dešava u Beogradu i Kamenici?

- Naravno da nije moguće, pa on je već deceniju na čelu Ministarstva zdravlja, pa kako može da se i pomisli da nije bio upućen u sva dešavanja. Sada u javnosti priča kako „beli mantili moraju da ostanu beli, a ne crni" i slične neke fraze koje slušamo već godinama. Prošle godine su petorica direktora KBCa uhapšeni posle prijava koje ste, kao gradski sekretar, podneli, međutim vi ste nakon toga podneli ostavku. Zašto?

- Već sam pričala o tome, ali ponoviću da je ta moja ostavka bila uslovljena nemogućnošću da posao gradskog sekretara za zdravstvo obavljam onako kako bi trebalo: zakon o zdravstvu je bio loš a imala sam i brojna spoticanja od strane najbližih saradnika iz gradske vlade. U takvoj situaciji smatrala sam da je časnije da podnesem ostavku i izađem iz svega toga nego da budem neki dekor. I prijave protiv direktora KBC-a su usledile da bi se stanje u zdravstvu popravilo i sprečila mešetarenja, ali su neki smatrali da je ipak važnije da se protiv mene podnesu tužbe zbog navodne klevete ministra Milosavljevića.
Srećko Milovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi