Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Štrajk samo produžava agoniju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2010.

Izvor: Dnevnik

Štrajk samo produžava agoniju

Pokrajinska vlada pozvala zaposlene "Dnevnik Holdinga” da počnu da rade


Članovi Vlade Vojvodine juče su ocenili da ne postoje opravdani razlozi zaštrajk radnika novosadskog “Dnevnik holdinga”, i pozvali zaposlene u tompreduzeću da počnu da rade.

Potpredsednica Pokrajinske vlade Ana Tomanova Makanova i pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin naveli su nakonferenciji za novinare u Vladi Vojvodine da je na pomolu rešenje problema utom preduzeću i da zaposleni štrajkom samo usporavaju i otežavaju taj proces.Njih dvoje su odbacili optužbe štrajkača da ne ispunjavaju obećanja koja su imdali, navodeć i da Vlada Vojvodine ni za jedno preduzeće nije učinila tolikokoliko za “Dnevnik holding”.

– Otvorene su ponude na tenderu za prodaju jedne hale u vlasništvu “Dnevnikholdinga” i tim novcem ćemo pokrenuti revitalizaciju preduzeća i rešiti problemzaostalih zarada – kazala je Ana Tomanova Makanova, dodajući da bi se, “poprocenama”, na taj način moglo pribaviti oko 150 miliona dinara.

Vasin je naveo da je Vlada Vojvodine ponudila štrajkačima plan, po kojem će senovac od prodaje hale potrošiti na kupovinu jedne štamparske mašine irepromaterijala da bi se pokrenuo proizvodni proces, te za isplatu delazaostalih plata i socijalni program, a da je zauzvrat od njih tražila daprekinu štrajk.

– Tražili smo da nam daju pisane garancije da neće štrajkovati ukoliko se ovajplan bude ostvarivao. Oni su najpre na to pristali, ali sada opet štrajkuju,tražeći da se svemu ovome doda i isplata putnih troškova – naveo je Vasin,dodajući da ne veruje da je mogla postojati “korektnija ponuda” Pokrajinske vlade.Ana Tomanova-Makanova je kazala da radikalizacija štrajka to što radnici ufirmu ne žele da puste generalnu direktorku Jasminu Mašulović štete planurevitalizacije “Dnevnik holdinga”.

– Ko će sve to da sprovede u delo ako Jasmina Mašulović nema pristup svomradnom mestu? rekla je potpredsedica Vlade Vojvodine, ocenivši da je reč omobingu radnika prema direktorici. Članovi Vlade su naveli da je pokrajinskaadministracija poslednju godinu i po uticala na otpis 500 miliona dinara duga“Dnevnik holdinga” državi, socijalni program za radnike vredan 200 umestouobičajenih 100 evra po godini staža, povezivanje radnog staža za zaposlene,kao i da je iz budžeta Pokrajine u tom periodu izdvojeno preko 100 milionadinara za plate zaposlenih u ovom preduzeću.

Antrfile : Nema plata – nema rada

Radnici “Dnevnik holdinga” nastavili su juče štrajk. Oni su, u vreme dok sučlanovi Pokrajinske vlade govorili na konferencije za novinare, protestovaliispred zgrade Vlade Vojvodine, koja je osnivač tog preduzeća. Zaposleni u“Dnevnik holdingu” štrajkuju zbog niza neisplaćenih zarada, te neuplaćenihdoprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Predsednik štrajkačkog odboraSteva Tomin najavio je da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, početiu štrajk glađu početkom iduće sedmice.

Tužba za ime „Dnevnik”

Predsednik UO “Dnevnik holdinga” Zlatomir Momirov rekao je juče da je topreduzeće tužilo kompaniju “Dnevnik Vojvodina pres” (DVP) zbog “neovlašćenogkorišćenja” loga lista “Dnevnik”. “Dnevnik holding” je manjinski vlasnik DVP-a,dok je većinski partner u tom preduzeću nemački medijski koncern VAC, koji jenedavno najavio povlačenje iz Srbije. Momirov je naveo da će uskoro uslediti itužba “Dnevnik holdinga” protiv VAC-a zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora oosnivanju DVP-a.
V. ČV.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi