Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Feliks Pašić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2010.

Izvor: Politika

Preminuo Feliks Pašić

Novinar, pozorišni kritičar i publicista Feliks Pašić (1939) preminuo je u subotu, 31. jula, u Beogradu.





Novinarski vek Pašić je proveo u „Borbi” (1960–1975), Radio Beogradu (1975, 1976) i Televiziji Beograd (1976–2000). Pozorišnom kritikom bavio se 40 godina, a pokrenuo je, i nekoliko godina vodio i uređivao, televizijske Hronike Bitefa. U raznim ulogama – selektora, člana žirija, voditelja razgovora o predstavama – aktivno je prisutan na svim našim važnim pozorišnim festivalima i manifestacijama.

Bio je poslednji savezni selektor Sterijinog pozorja (1989. i 1990), petnaest godina je, kao selektor i umetnički direktor, davao kreativni pečat Festivalu monodrame i pantomime, osnovao je i tri godine vodio Jugoslovenski festival pozorišta jednog glumca u Nikšiću. Za Televiziju Beograd Feliks Pašić je snimio oko 150 dokumentarnih emisija, među njima seriju emisija-portreta značajnih pozorišnih ličnosti, u prvom redu glumaca (Pera Dobrinović, Žanka Stokić, Ljubinka Bobić, Dobrica Milutinović, Milivoje Živanović, Milan Ajvaz, Mija Aleksić, Slobodan Perović, Neda Spasojević, Olivera Marković, Bojan Stupica, Miroslav Belović, Dejan Mijač, Mira Trailović…).

Sa Svetlanom Bojković pokrenuo je i uređivao (1992–1999) pozorišne novine „Ludus”, u kojima je objavio 60 opsežnih razgovora sa pozorišnim umetnicima. Objavio je knjige: „Savremenici”, „Oluja”, „Kako smo čekali Godoa kad su cvetale tikve”, „Zoran”, „Karlo Bulić – avantura kao život”, „Mira Trailović, gospođa iz velikog sveta”, „Glumci govore”, „Joakimovi potomci”.

Priredio je knjigu o Oliveri Marković, knjigu kritika Slobodana Selenića („Dramsko doba”), knjigu pesama i zapisa Ljubiše Bačića (”Moj živote malo li te ima”). „Muci Ljubomir Draškić ili živeti u pozorištu”, poslednja Pašićeva knjiga objavljena je ovog leta.

Za višedecenijski rad u oblasti kulture Feliks Pašić je dobio nagradu „Svetozar Marković”, nagradu „Arman Lanu” (međunarodni televizijski festival u Monte Karlu, 1985), dve Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku, Spomen plaketu grada Beograda dobio je 1974. Kremacija je zakazana za sredu 3. avgusta u 17 časova na Novom groblju u Beogradu. Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi