Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarska nagrada za rukopis o Dositeju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2010.

Izvor: Politika

Novinarska nagrada za rukopis o Dositeju

Radovan Kovačević, nekadašnji dopisnik lista „Politika” iz Dalmacije, nedavno je ovenčan prvom nagradom 39. konkursa Fondacije „Dragojlo Dudić” za rukopis „Monah zlatnog veka, evropski put Dositeja Obradovića (1771–1811)”. Rad, koji će uskoro biti pretočen u knjigu, trajan je pokretni spomenik najvećem srpskom prosvetitelju.

O razlozima zbog kojih je odlučio da počne da istražuje život „najvećeg umnika”, kako je Dositeja nazvao, Radovan Kovačević govorio je svojim starim kolegama u beogradskoj kafani „Herceg Novi”.

– U srpskoj književnosti još ne postoji prava biografija ovog velikana, mada ne kažem da je moje delo upravo to – naglašava nekadašnji novinar „Politike”.

Prema njegovom mišljenju, na ognjištu u selu Plavno, podno Dinare, Dositej je doživeo prosvetljenje, osetio da ga knjige „zovu”.

– Od tog trenutka počinje njegova misija: prikupljati sve ono što je dobro u knjigama, u epohi koja se zove zlatni vek prosvetiteljstva. I sve to presaditi u kulturu srpskog naroda – dodaje Kovačević.

Sem njega, nagradama Fondacije „Dragojlo Dudić” ovenčana su još dva nekadašnja novinara „Politike” – Mirjana Belić-Koročkin-Davidović i Boško Lomović.

M. R. B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi