Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Asanž pušten iz pritvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 12. 2010.

Izvor: RTS onlajn

Asanž pušten iz pritvora

Džulijanu Asanžu britanski sud omogućio da bude na slobodi do sledećeg saslušanja, 11. januara 2011. Osnivač "Vikiliksa" bio je u pritvoru od prošle nedelje, kada je uhapšen na zahtev švedskih vlasti, koje ga sumnjiče za silovanje i traže njegovo izručenje.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je, posle plaćanja kaucije, dobio priliku da bude na slobodi do sledećeg saslušanja, koje je zakazano za 11. januar 2011. godine, javlja Rojters.


Uslovi pod kojima je Asanžu omogućeno da se brani sa slobode su: kaucija u iznosu od 200.000 funti, predaja pasoša britanskim vlastima i stalno nošenje elektronske narukvice za daljinsko nadziranje, navodi britanski Gardijan.

Asanž se danas pojavio pred londonskim sudom, koje je razmatralo njegov zahtev da bude pušten na uslovnu slobodu i da izbegne izručenje Švedskoj.

Osnivač Vikiliksa, inače državljanin Australije, uhapšen je prošle sedmice u Velikoj Britaniji na osnovu Interpolove poternice zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dve Šveđanke.

Njegov advokat, Mark Stivens, izjavio je da hapšenje Asanža predstavlja "običnu smicalicu" kako bi SAD dobio na vremenu da smisli i formuliše ozbiljniju optužnicu protiv njega.

Iznuđene optužbe

"Cela ta priča o silovanju samo je iznuđena optužba kako bi Asanž bio uhapšen, dok se, istovremeno, odvija istraga o mnogo ozbiljnijim pitanjima", rekao je Stivens.

Stivens je dodao i da je vašingtonsko tužilaštvo spremno da pokrene postupak protiv Asanža, koji se, na prvom mestu, ne bi ticao špijunaže, već određenih aspekata rada sajta Vikiliks.

Advokat Bjorn Hurtig, koji Asanža zastupa u Švedskoj, izjavio je prethodno da optuženi nije kriv za seksualno zlostavljanje, jer su tajna policijska dokumenta pokazala da su navodne žrtve lažno svedočile.

Asanž je, nedavno, izazvao pravu buru u svetskoj diplomatiji, objavivši na svom sajtu više od 250.000 tajnih depeša Stejt departmenta.

Vikiliks je 28. novembra počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata širom sveta.

Uoči početka suđenja Asanžu, britanske vlasti objavile su da su sajtovi Vlade pod rizikom od napada hakera koji podržavaju Vikiliks.

Hakeri su posle njegovog hapšenja izveli brojne napade na organizacije koje smatraju neprijateljima Vikiliksa. Dosad su oborili sajt švedske vlade, kao i "Masterkarda" i "Vize", koji su, pored "Pejpala", najavili obustavu isplata donacija za Vikiliks.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi