Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gašenje tradicionalnih programa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 12. 2010.

Izvor: Danas

Gašenje tradicionalnih programa?

Mađarska redakcija Radio Subotice

Subotica - Novinari i spoljni saradnici mađarske redakcije Radio Subotice nedavno su zapretili da će obustaviti neke svoje emisije, koje se na ovoj stanici inače emituju već skoro dve decenije, zato što se honorari za njih ne isplaćuju od jula meseca.

Sa problemom finansiranja dela svog programa suočavaju se i drugi manjinski mediji već duže vreme, jer za emisije koje izlaze iz tzv. okvira osnovnog programa, a koje se tiču očuvanja i negovanja nacionalne tradicije i kulture, moraju sami obezbediti novac s obzirom na to da grad, kao osnivač Radio Subotice, iz ionako skromnog budžeta, izdvaja sredstva samo za osnovni program.

Reč je o emisijama edukativnog, kulturnog i umetničkog sadržaja, koje mađarska redakcija Radio Subotice neguje već dvadesetak godina. Grad za sve tri redakcije - na hrvatskom, srpskom i mađarskom jeziku - obezbeđuje podjednaka finansijska sredstva, ali ona nisu dovoljna i za specijalizovane manjinske programe.

Do sada se novac nekako nabavljao iz donacija, ali poslednjih godinu-dve one su gotovo presahnule.

- Istovremeno smo konkurisali i kod mađarskih fondacija koje pomažu kulturu u dijaspori, kao što je najveća među njima „Rodna gruda“. Nažalost, na to ko će od kulturnih institucija i udruženja koja se bave negovanjem kulture i tradicije dobiti ta sredstva u velikoj meri utiče politička elita, a pre svega tu mislim na Mađarski nacionalni savet. Oni, to treba jasno reći, preferiraju Panon televiziju i Panon radio, i 90 odsto sredstava odlazi tamo. Radio Subotica je gurnuta u zapećak - kaže Janoš Nemet, zamenik urednika programa na mađarskom jeziku.

Nakon najave da će obustaviti program, pojavili su se i neki stranački predlozi, poput onog iz Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, da se lokalni odbornici mađarskih stranaka odreknu svoje mesečne odborničke nadoknade i doniraju ih radiju.

- Mi smo to predložili i SVM-u jer mi imamo samo četiri odbornika, i to praktično ne bi imalo nekog efekta, mada smo spremni da to uradimo - kaže Čaba Šepšei, šef subotičkog DSVM-a.

Za sada je to ostalo samo na predlogu.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Tamaš Korhec je u razgovoru sa članovima mađarske redakcije Radio Subotice najavio rešenje, i to u vidu posebnog konkursa za radio, koji bi uskoro trebalo da se raspiše.

- Prihvatamo takav predlog, ali dok se sve ne okonča i ne dobijemo potreban novac, imamo rezerve prema svima. Ali, to bi bilo rešenje na kratke staze, te će programi koji se prave i cilju očuvanja i negovanja mađarske kulture i tradicije dalje biti pod znakom pitanja - kaže Nemet Janoš.

Livija Tot Barati, članica Mađarskog nacionalnog saveta, kaže, međutim, da nije problem u ovom savetu, već stavu donatora koji je zahtevao da mađarska redakcija ima poseban račun na koji će uplaćivati sredstva.

- Sve fondacije moraju da imaju uvid u to kako se troši novac koji doniraju, a u ovom slučaju to nije bilo moguće. Zbog toga ti projekti nisu prolazili, i to je nama rečeno u Fondaciji. Mi svakako želimo da se ovaj problem reši, ali ne tako što ćemo sad obezbediti da se isplate ti honorari, i onda ništa - praktično samo da gasimo požar. To se mora rešiti na duge staze, i u tome treba da učestvuju pored nacionalnih saveta (a to je problem kod svih manjinskih medija) i Pokrajina i država - kaže Livija Tot.

Vesela Laloš

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi