Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Marfi:Ukidanje emisije na srpskom loša odluka RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 03. 2011.

Izvor: Tanjug

Marfi:Ukidanje emisije na srpskom loša odluka RTK

Leposavić - Zamenik američkog ambasadora na Kosovu Majkl Marfi izjavio je danas da je ukidanje emisije "Slobodno srpski" loša odluka menadžmenta Radio-televizije Kosova (RTK).



"Mislimo da je to jedna loša i slaba odluka, jer ako poštujete pravo na štampu i pravo na govor ne možete tako jednostavno ućutkati mišljenje sa kojim se ne slažete", rekao je zamenik američkog ambasadora na Kosovu odgovarajući na pitanje novinara Tanjuga kako komentariše ukidanje emisije ''Slobodno srpski'' u toku emitovanja.

Marfi je dodao da svi imaju pravo na na različita mišljenja, da zato postoje i uredničke kolumne, ali da postoji razlika između neslaganja mišljenja i dovođenja u pitanje slobode govora i slobode izveštavanja.

Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije upozorili su ranije na pojavu cenzure, političku pristrasnost ineprofesionalno ponašanje u Radio-televiziji Kosova (RTK) zbog prekidanja emisije ''Slobodno srpski''.

Naime, urednici RTK su, bez ikakve najave i obrazloženja, u 18. minutu prikazivanja prekinuli emisiju autora Budimira Ničića, u kojoj je gost bio Momčilo Trajković.

Društvo novinara KiM smatra da je emisija prekinuta, jer se ''njen sadržaj nije svideo nekom od političara ili moćnika koji su odmah naložili da program treba prekinuti i pružiti gledaocima nešto što njima odgovara''.

Ničiću je, posle emisije, dostavljeno obrazloženje za prekid emisije i raskid saradnje, u kome se kaže da "ako se govori o optužbama zazločine protiv Srba, onda treba razgovarati o optužbama za zločine Srba protiv Albanaca".

Balans i traženje analogija u prošlosti po principu "pogledajte šta su oni nama uradili'', ili "ovo što vam se dogodilo je zbog naših starih žrtava" je opasno i podsticajno za zlo i mržnju, upozorava Društvo novinara KiM.

U delu obrazloženja Menadžmenta (uprave, uredništva), gde se komentarišu stavovi političara Momčila Trajkovića piše da je "svima znano koga će on optuživati'' i ''svi znamo koji su njihovi interesi".

Društvo novinara KiM je upozorilo da javni servis, koji bi trebalo da bude ogledalo pluralizma i različitog mišljenja, ne može da koristi ovakve totalitarne odrednice, i traži da se emisija "Slobodno srpski'' vrati na RTK.

Društvo novinara KiM smatra da autor emisije nije prekršio profesionalne standarde i upozorava stručnu i širu javnost na opasne pojave cenzure, uticaja politike i zabrana na RTK.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi