Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Umesto dokaza, političke insinuacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 04. 2011.

Izvor: Politika

Umesto dokaza, političke insinuacije

Molim Vas da mi omogućite da odgovorim na krupne političke optužbe koje je potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Jelka Jovanović izrekla na račun Udruženja novinara Srbije (UNS) u pismu „Politici” od 16. aprila, objavljenom pod naslovom „Jedan odgovor, više pitanja”.


NUNS deset godina protiv UNS-a vodi bitku za vlasništvo nad zgradom Doma novinara u Resavskoj 28 i nekoliko puta je na sudu gubio sporove. No, nikada pre nedostatak pravnih argumenata nije nadoknađivao tako čudovišnim političkim insinuacijama kakve je sada u javnosti plasirala Jelka Jovanović.

Ne mogavši da ospori činjenicu koju sam izneo u „Politici” od 15. aprila („Dom novinara nikada nije bio legat”), da je UNS pravni sledbenik Beogradske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja (koje je 1934. godine podiglo zgradu u Resavskoj) i da je od tada, pa sve do nacionalizacije 1961. godine, Dom novinara u zemljišno-knjiškoj svojini UNS-a (1976. godine je posebnim zakonom vraćen UNS-u), gđa Jovanović poteže sledeći „dokaz” protiv UNS-a:

„Nije zgoreg i da g. Brajović kaže kada se i kako UNS uknjižio kao vlasnik zgrade. UNS se, elem, uknjižio nedugo posle ubistva Zorana Đinđića…”

Zgranut sam da je jedno ugledno novinarsko udruženje spremno na ovakve podzemne političke metode u borbi za kvadrate.

Uknjiženje Doma novinara UNS-u pravno je zaista okončano 18. aprila 2003. godine, mesec dana posle ubistva Đinđića, za vreme Vlade Zorana Živkovića, vanrednog stanja i operacije „Sablja”.

Ako gđa Jovanović želi da optuži Ninu Brajovića, ili predsednicu UNS-a Ljiljanu Smajlović za ubistvo Zorana Đinđića, neka nas prijavi tužiocu, neka nas tereti po Krivičnom zakoniku, neka protiv nas pokrene političku hajku. Ali, neka se ne služi imenom ubijenog premijera u bici za kvadrate, i neka Udruženju novinara Srbije, i hiljadama njegovih članova ne otima privatno vlasništvo.

Insinuacije i klevete nisu dobra zamena za pravne argumente. Pomoću njih se ne stiče svojina nad tuđom imovinom.

Potpredsednica NUNS-a se, vidim, uzda u „reformisano sudstvo”. Možda i zato što je njeno udruženje u jesen 2008., zajedno sa Ministarstvom pravde promovisalo i javnosti preporučilo naopaku reformu pravosuđa, koja sada predstavlja prepreku na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Ovo udruženje je podržalo i antievropski i antiustavni zakon o medijima.

Ako vlast želi da nagradi NUNS, neka to ne čini otimanjem novinarske imovine.

Nino Brajović,generalni sekretar UNS-a


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi