Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dom novinara nikada nije bio legat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 04. 2011.

Izvor: Politika

Dom novinara nikada nije bio legat

Povodom izjave potpredsednice NUNS-a Jelke Jovanović, objavljene u jučerašnjoj „Politici” na strani 7, u tekstu pod naslovom „Presuda u sporu NUNS-a i UNS-a za mesec dana”, molim da objavite sledeći demanti.



Neistinita je tvrdnja potpredsednice NUNS-a Jelke Jovanović da „članovi oba udruženja imaju pravo na korišćenje tog prostora, kao što je, uostalom, bilo zapisano u legatu koji je stajao na samoj zgradi i koji su osnivači zapisali još 1934. godine”.

NUNS je protiv UNS-a pokrenuo sudski spor kako bi dobio pola zgrade Udruženja novinara Srbije u Resavskoj 28. Reč je o Domu novinara, koji je zakonito uknjižen kao vlasništvo UNS-a. Ta zgrada nikada nije bila legat. Na toj zgradi nikada nije pisalo ništa o bilo kakvom legatu, kao što nije pisalo ništa o pravu drugih novinarskih udruženja da koriste taj prostor.

Dom novinara u Resavskoj 28 podigla je Beogradska sekcija Jugoslovenskog novinarskog udruženja, čiji je UNS pravni sledbenik. Od 1935. godine pa sve do nacionalizacije 1961. godine, Dom novinara je bio u zemljišno-knjižnoj svojini UNS-a. Nije bio legat ni do nacionalizacije, ni nakon 1976. godine, kada je posebnim zakonom Dom novinara vraćen UNS-u.

Kontinuirano ponavljanje da je Dom novinara legat služi samo za obmanu javnosti. Jovanovićkina izjava da je „nepravda kojoj je NUNS već 17 godina drastično izložen” jer ne može da prihoduje od prostora čiji je vlasnik UNS ne stoji. Činjenica je da se NUNS osnovao 1994. godine kao novo udruženje i da su mu strani donatori finansirali prostorije u Knez Mihailovoj, kao i ostale aktivnosti. NUNS se zgrade Doma novinara setio posle 5. oktobra 2000. godine i od tada je izgubio svaki sudski spor koji je vođen protiv UNS-a pred redovnim i Ustavnim sudom.

UNS je privržen ispravljanju svih nepravdi prema novinarima, medijima i brojnim novinarskim udruženjima, ali je UNS energično protiv pravljenja većih nepravdi, a pogotovo pokušaja otimačina bilo čije imovine. Zato je veoma važno da se pred javnost iznose tačne činjenice.

Gospođa Jovanović kaže za „Politiku”: „Trenutno smo podstanari, nemamo mogućnost prihodovanja, posebno u ovoj ekonomskoj situaciji...” Bilo bi pošteno reći da NUNS ne plaća niti dinar zakupnine UNS-u, iako koristi ceo sprat naše zgrade i to otkako se na sporan način uselio u vreme petooktobarskih promena, dakle već punih deset godina. Oduzimanje imovine UNS-a u korist NUNS-a ne bi bilo ispravljanje nepravde već pravno nasilje nad zakonitim vlasnikom.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi