Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Rusiji je formirana baza podataka o napadima na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 04. 2011.

Izvor: Glas Rusije onlajn

U Rusiji je formirana baza podataka o napadima na novinare

U Rusiji je formirana prva baza podataka u kojoj su sakupljeni svi slučaji napada na novinare poslednjih godina. Prema raspoloživim informacijama, ova profesija ostaje jedna od najopasnijih: od 1993. do 2011. godine u Rusiji je bilo ubijeno 200 predstavnika medija.



Slična statistika se vodi i u inostranstvu. Ukupno po podacima stranih organiazcija, 2010. godine u svetu poginulo je 97 novinara. Najviše je saradnika medija poginulo u Pakistanu, Meksiku i Hondurasu.

Informacije za rusku bazu podataka sakupili su saradnici Centra za ekstremno novinarstvo, Fonda za zaštitu glasnosti i međunarodne federacije Zaštita prava novinara u Rusiji. Po rečima predstavnika Saveza novinara Rusije Vsevoloda Bogdanova, sakupanje informacije započelo je još 1990. godine.

- Ubrzo posle početka ove delatnosti formirali smo klub dece poginulih novinara. Ne samo da smo registrovali činjenice, već smo pokušali da utvrdimo pod kakvim okolnostima su se one desile, ko je umešan u napade na novinare. Sakupljajući informacije, napravili smo odgovarajuće institucije, na primer Centar ekstremnog novinarstva, koji se pojavio 2000. godine.

Prema podacima, objekti ciljanih napada sve češće postaju reporteri, dopisinici i urednici. Često su među žrtvama ubica direktori novih regionalnih TV i radiostanica. U zonama specijalnih operacija i borbenih dejstava najviše su podložni napadima fotografi i snimatelji.

Poslednji slučaj napada na novinara u Rusiji koji je imao veliki odjek u javnosti desio se u Moskvi na Koteljničeskom keju. Nepoznati kriminalac je napao analitičara lista Medvede Sergeja Topolja i udario ga teškim predmetom po glavi. Novinar je izgubio svest i bio je prebačen u bolnicu.

Informacije o napadima na radnike medija u čitavom svetu sakuplja Međunarodna federacija novinara, Međunarodni institut za bezbednost informacija, Komitet zaštite novinara. U Rusiji Fond zaštite glasnosti i Centar ekstremnog novinarstva vrše redovni monitoring raznih formi zaplašivanja i primoravanja koje se koriste protiv medija.

Pitanje zaštite novinara u Rusiji nedavno je bilo podignuto na nivo vlade. U januaru 2011. godine ministar za veze i masovne komunikacije Igor Ščegolev je izjavio da smatra principijalnim pitanje osiguranja za novinare: ministarstvo na čijem je on čelu već radi na tom pitanju.

14.04.2011.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi