Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odata počast Slavku Ćuruviji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2011.

Izvor: RTV onlajn

Odata počast Slavku Ćuruviji

Kolege, rodbina i prijatelji položili su danas venac i odali počast novinaru Slavku Ćuruviji na mestu gde je pre 12 godina ubijen u Svetogorskoj ulici u Beogradu i pozvali nadležne da rasvetle taj zločin.



Predstavnici novinarskih udruženja ocenili su da bez otkrivanja istine i kažnjavanja počinilaca ubistva Ćuruvije neće biti mogući napredak novinarske profesije i sloboda javne reči u Srbiji.

Potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović ocenila je da 11 godina od ubistva Ćuruvije predstavlja mnogo izneverenih očekivanja za njegovu porodicu, prijatelje, kolege i slobodu novinarstva u Srbiji.

Ona je izrazila nadu da je izjava republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac o napretku u istrazi ubistva Ćuruvije tačna i da će do 13. godišnjice tog atentata biti pokrenut sudski postupak koji će pokazati ko je inspirator, naredbodavac i počinitelj zločina.

"Još jednom izražavamo saučešće porodici, ali i svim kolegama jer dok se ne razreše ubistva Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića tako da svi budu krivci kažnjeni, neće biti moguć napredak novinarske profesije i slobode javne reči u Srbiji", rekla je Jovanović.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da novinari više ne veruju političarima, tužiocima, ni policiji, ali i da su kolege izneverile Slavka Ćuruviju, jer se nisu izborile za kažnjavanje njegovih ubica i samim tim za slobodu štampe u Srbiji.

"Ovo je bitka koju moraju da vode sve kolege novinari, ali i građani Srbije, jer oni neće imati ni politički sistem, ni istinu, niti išta od onoga što žele, dok se ubice ne otkriju i istina ne sazna", rekla je Smajlović.

Drašković: Streljala ga SB

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je da se o slučaju ubistva Slavka Ćuruvije mora reći ono što je nesporno utvrđeno, da je Ćuruviju streljala Služba državne bezbednosti i da je on ubijen u operaciji pod šifrovanim nazivom "ćuran".

"Operacijom je rukovodio tadašnji šef Državne bezbednosti Beograda Milan Radonjić, a postoje više nego ozbiljne indicije u sudskom predmetu da je ovde ubice sačekao i odvezao Ratko Romić. Dovoljno za podizanje optužnice odmah", poručio je Drašković.

Supruga Slavka Ćuruvije Branka Prpa rekla je novinarima da ne veruje u najave tužilaštva, jer se one ponavljaju uoči svake godišnjice tog atentata.

"Prošlo je 11 godina i ja očekujem da čujem ozbiljne izjave, a ne prigodne za datume koje obeležavamo", rekla je Prpa koja je bila prisutna i takođe povređena u napadu u kojem je ubijen Ćuruvija.

Ona je kazala da je atentat na Ćuruviju bio državno ubistvo i da država mora procesuirati taj zločin, jer je odgovorna za živote svojih građana.

"Ako država ne uradi ništa i ne procesuira politička ubistva koja su se desila u ovoj zemlji, ponovo logički možemo da zaključimo da država ne štiti naše živote i time otvara mogućnost za nova politička ubistva", rekla je Prpa.

Dolovac: Ubistvo Ćuruvije neće ostati nerazjašnjeno


Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da ubistvo Slavka Ćuruvije neće ostati nerešeno i da će tužilaštvo nastojati da počinioce ovog gnusnog zločina izvede pred lice pravde, a da je u okviru pretkrivičnog postupka, saslušan i uhapšeni član "zemunskog klana" Miloš Simović.

"Postoji određeni pomak u pretkrivičnom postupku. Obezbeđen je veliki broj dokaza, saslušano je više od stotinu svedoka, među kojima su bili i nekadašnji pripadnici Devete uprave Resora državne bezbednosti, kao i tadašnji visoki funkcioneri MUP-a", rekla je Dolovac za "Politiku".

Saslušan Miloš Simović

Prema njenim rečima, u okviru pretkrivičnog postupka, o ubistvu Ćuruvije saslušan je i uhapšeni član "zemunskog klana" Miloš Simović.

"Istraga će biti pokrenuta onog momenta kada identitet počinilaca bude otkriven. Ovo je jedan od nekoliko predmeta koji su nasleđeni iz prošlosti i koji predstavlja veliki teret ne samo za organe koji po njemu postupaju, već i za čitavo društvo", rekla je republički javni tužilac.

Dolovac je i pored toga što, kako kaže, u ovoj fazi postupka ne može da govori o detaljima, podsetila da su Ćuruviju uoči ubistva intenzivno pratili operativci tadašnje DB i da postoje indicije da je za taj zločin odgovorna tajna služba.

Prema njenim rečima, uviđaj i istražne radnje u vreme ubistva nisu kvalitetno urađeni, a postoje indicije i da su dokazi namerno skrivani.

"Otkrivanje istine i kažnjavanje odgovornih je ljudska i zakonska obaveza prema onima koji su zbog časnog i profesionalnog obavljanja novinarskog posla izgubili svoje živote. Zato, dok sam na ovom mestu, neću stati dok zločini nad novinarima u Srbiji ne budu rasvetljeni", rekla je Dolovac.

Uprkos mnogobrojnim uveravanjima i vlasti i pravosudnih organa da će ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" i nedeljnika "Evropljanin" biti rešeno, još se ne zna ko je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ubio Ćuruviju u Svetogorskoj ulici (tada Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35.

Smajlović: Sprovesti nezavisnu istragu o istrazi ubistva

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je danas da to novinarsko udruženje traži pokretanje nezavisne istrage o istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije, odnosno da se ponovo ispočetka ispitaju svi tragovi.

Smajlovićeva je u "Kažiprstu" RTV B92, rekla da ubistvo Ćuruvije interesuje jedino novinare, ali ne i stranke u vlasti i opoziciji, ni nadležne pravosudne organe.

Ona je kazala da krivi stranke DOS-a, jer je svaka vladajuća partija posle 5. oktobra 2000. "ušla u dil sa službama bezbednosti", izrazivši uverenje da se "u službama bezbednosti krije odgovor na pitanje ko je ubio Ćuruviju".

Smajlovićeva je navela da se u jednom od zapisnika sa saslušanja pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića spominjao Ćuruvija i upitala "kako je moguće da u narednom ispitivanju Simovića sudija više ne pita za Ćuruviju".

Prema njenim rečima, Evropska federacija novinara se opredelila da godišnju skupštinu ove godine održi u Beogradu, zato što je zabrinuta za novinarstvo u Srbiji.

Država mora da odvaja sredstva i pomogne medijsku industriju, ali bi i političari trebalo da se obavežu da se neće mešati u način uređivanja i da neće za taj novac tražiti poslušnost, rekla je Smajlovićeva.

Dvanaest godina od zločina


Danas se navršava 12 godina od ubistva nekadašnjeg vlasnika "Dnevnog telegrafa" i nedeljnika "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, koji je ubijen ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda za vreme NATO bombardovanja SRJ.

Nakon više od jedne decenije od Ćuruvijinog ubistva, istražni organi još nisu otkrili ko su izvršioci, ni ko je naredio tu likvidaciju.

U prisustvu članova porodice i kolega predstavnici nezavisnog udruženja novinara Srbije položiće danas venac na spomen obeležju na mestu gde je ubijen.

"Ubice koje su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka do danas nisu pronađene, a Ćuruvijina porodica, prijatelji i kolege smatraju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog njegovih oštrih reči i kritičkih stavova o režimu Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred ulaza u zgradu Svetogorskoj ulici, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Istraga je, posle pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa "zadatka".

Ćuruvija je ubijen iz automatskog pištolja, najverovatnije "škorpiona", u trenutku kada je sa svojom prijateljicom Brankom Prpom ušao u pasaž zgrade.

Specijalno tužilaštvo je u januaru 2007. godine podnelo zahtev za sprovođenje određenih istražnih radnji u vezi sa ubistvom Ćuruvije, a istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svedoka povodom tog zločina.

Pored ostalih saslušano je "27 pratilaca" pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko veštačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi