Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uprkos obećanjima i dalje bez medijske strategije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 04. 2011.

Izvor: Politika

Uprkos obećanjima i dalje bez medijske strategije

Novinarska udruženja i asocijacije uputili su juče otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem su izrazili nezadovoljstvo jer Medijska strategija još nije usvojena.



Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal pres isto pismo poslaće i Evropskoj komisiji, Evropskoj uniji, OEBS-u i evropskoj i međunarodnoj federaciji novinara.

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, juče je u beogradskom Medija centru objasnila da je razlog obraćanja Tadiću utisak da „postoji odsustvo političke volje da se počne sa uređivanjem medijske scene i da to nije problem jednog ministarstva”.

Nepostojanje Medijske strategije, prema rečima Vukašina Obradovića, predsednika NUNS-a, posebno ugrožava rad i opstanak lokalnih medija.

- Lokalne medijske kuće polako odumiru jer imaju nelojalnu konkurenciju u medijima koje finansiraju lokalne samouprave. Zato se naročito zalažemo da se usvoje preporuke kojima se definiše kolika je suma koju opštine i gradovi izdvajaju za njihovo funkcionisanje. Taj novac bi se dodeljivao na javnim konkursima pod jasnim uslovima za sve zainteresovane medije – rekao je Obradović.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a, objasnio je da udruženja već dva meseca ne dobijaju povratne informacije iz nadležnog ministarstva o strategiji i izrazio strah da će ta priča biti „saterana u ćošak” zbog predstojećih izbora.

Predsednik Izvršnog odbora Lokal presa Dejan Miladinović kazao je da su oni svesni da usvajanje Medijske strategije neće biti ključ rešenja svih probleme, ali da će „postaviti pravila igre, prema kojima će mediji, naročito lokalni, znati u kakvoj su situaciji”.

Iako je Vojvodina, pored zapadnog dela Srbije, označena kao mesto gde je nešto povoljniji položaj medija, Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a, istakao je da je slika u pokrajini „sumorna” i da preti gašenje medija koji imaju višedecenijsku tradiciju.

- Takav je slučaj sa novosadskim listom „Dnevnik”, koji je kolateralna šteta položaja medijske grupacije VAC na srpskom tržištu – nabrojao je Gruhonjić probleme koji vladaju medijskom scenom Vojvodine.

- Pojedine novine, kako je juče rečeno, stradaju zbog pogrešne primene prava. Takav je slučaj lista „Danas“, gde je presudom njegovom izdavaču „Dan-Grafu” naloženo da plati 942.000 dinara odštete požarevačkim policajcima. Veći deo ovog iznosa otpada na „solidarnu” isplatu kazne izrečene listovima „Kurir” i „Glas javnosti”.

V. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi