Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji od partija traže da plate izveštavanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2011.

Izvor: Blic

Mediji od partija traže da plate izveštavanje

Televizije uvele naknadu za konferencije




Loznički lokalni mediji zatražili su od stranaka da im plaćaju izveštavanje sa konferencija za štampu. Kako kažu u medijima, stranke se stalno žale da im ne posvećuju dovoljno prostora, a izveštavanje sa konferencija za štampu donosi im samo troškove.

Predstavnici RTV “Lotel” i RTV “Podrinje” ukazali su na finansijske teškoće koje prate njihov rad, objasnivši da je nadoknada za izveštavanje sa konferencija za štampu stranaka simbolična, ali da je neophodna, kao i da njihove medijske kuće nisu u obavezi da prete stranački rad.

- U poslednje tri godine niko se nije upitao kako je medijima, uglavnom nas samo obaveste telefonom kad imaju konferenciju za štampu i svi očekuju da mi tamo i dođemo. Imamo velike obaveze, prema državi i prema radnicima. Nisam za to da se ne prati politički život u gradu, ali moraju i stranke da imaju malo obzira prema nama - rekao je Čedomir Stojnić, direktor RTV “Podrinje”.

Dragan Mandić, direktor RTV “Lotel” izneo je podatke o “minutaži” stranaka u informativnom programu ove kuće kao odgovor na primedbe pojedinih stranaka o neravnomernoj zastupljenosti.

- Za poslednje dve godine TV “Lotel” nikada ni jednoj stranci nije naplaćivala usluge izveštavanja. Finansiramo se iz komercijalne prodaje vremena, pa smo zbog teške finansijske situacije i ograničenog budžeta u decembru poslali dopis svim strankama, nevladinim organizacijama i drugim udruženjima sa primerenim cenovnikom za buduće usluge informativnog programa.I pored toga, do početka ove godine nismo naplaćivali naše usluge - rekao je Mandić.

Glavni i odgovorni urednik “Lozničkih novosti” Zorica Višnjić kaže da naplaćivanje redovnog izveštavanja o radu stranaka nije rešenje, jer je u suprotnosti sa svim etičkim pravilima profesije.

- Na taj način bi se prodavala uređivačka politika. Redovne aktivnosti stranaka se ne naplaćuju, ali medijske kuće nisu u obavezi ni da ih prate. Aktuelnost teme koju stranka nudi od presudnog je značaja i od toga zavisi da li će i koliki će medijski prostor dobiti - rekla je Višnjićeva dodajući da smatra da je rešenje za ovaj problem u izdvajanju više sredstava u gradskom budžetu za sufinansiranje medijskih sadržaja i stvaranju ravnopravnih uslova za opstanak svih medija, a da će na njihov rad i dalje prvenstveno uticati znanje i odnos prema odgovornosti za ostvarivanje uloge koju imaju.

Predsednik Skupštine grada Jovan Todorović organizovao je sastanak sa predstavnicima lokalnih medijskih kuća na kojem je trebalo da se otklone nesporazumi na koje je ukazao Marko Jovanović, odbornik SRS žaleći se na informisanje RTV “Lotel” i RTV “Podrinje” i insistriranja ovih medija da se finansijski nadoknadi izveštavanje sa stranačkih konferencija za štampu.

Pored predstavnika medija, skupu su prisustvovali i gradonačelnik Loznice, kao i predstavnici gradskih odbora i šefovi odborničkih grupa, koji su se, uglavnom, složili da je do sada izveštavanje o dešavanjima u gradu bilo korektno ali da nije prihvatljivo uslovljavanje izveštavanja o stranačkim aktivnostima materijalnom nadoknadom.

Antrfile : Težak položaj medija

Gradonačelnik Vidoje Petrović se složio da položaj medija nikad nije bio teži ali da su potrebe svih političkih stranaka, posebno parlamentarnih, da iznesu svoje stavove, sasvim legitimne.

- Naplaćivanje izveštavanja o njihovim aktivnostima moglo bi da ugrozi nezavisnost medija i da se tako ispolji uticaj na uređivačku politiku, što bi bilo novo urušavanje društva. Potreba za informisanjem naše javnosti je neprikosnovena, a potreba medija da se njihov materijalni položaj popravi više je nego očigledna. U narednih nekoliko nedelja pokušaćemo da nađemo rešenje i očekujem da će se do tada mediji, uz sve teškoće i sve ono kroz šta su prošli, suzdržati od svojih zahteva. Kada stvorimo optimalne uslove za medije pričaćemo i o tome da li mediji mogu više da pruže - kaže Petrović.

Slobodan Pajić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi