Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kasni kristalna slika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 10. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Kasni kristalna slika

Nisu ispunjeni uslovi za početak emitovanja digitalnog programa Digitalnu televiziju nećemo dobiti na vreme, kao ni probni digitalni signal. Rok za digitalizaciju televizije u Srbiji prvobitno je bio 4. april 2012. godine. Kako su se poslovi provodili kraju, sve više je bilo sumnji da taj rok može da bude ispoštovan, pa je odložen na početak 2013. godine.

Moglo se čuti da radovi kasne, pa samim tim i početak emitovanja digitalnog TV signala. Sada se, međutim, kao razlog za odlaganje navode parlamentarni izbori, jer "ne bi bilo zgodno da baš tada ljudi ostanu bez digitalnog signala".


Da su izbori razlog odlaganja, izjavila je i Jasna Matić, državni sekretar za digitalnu agendu, a i Vladimir Homan, direktor JP "Emisiona tehnika i veze", koji je nosilac celog posla.

Kasni i eksperimentalno emitovanje digitalnog programa, koje je prvo trebalo da počne sredinom ove godine, pa od septembra, a prema poslednjim Homanovim navodima, još se čeka da iz inostranstva stigne oprema za repetitore, potrebna za start digitalne televizije.

Probna mreža treba da bude puštena na 15 lokacija u Srbiji, ali neće biti emitovana punom snagom, da ne bi "nadjačavala" postojeće analogne mreže kojima primamo TV signal u našim domovima.

Da bi počelo emitovanje, mora se sačekati i popravka još 12 predajnika oštećenih u NATO bombardovanju 1999. Stručnjaci procenjuju da je za završetak procesa digitalizacije potrebno oko 70 miliona evra.

Trošak će imati i građani, i to uglavnom oni najsiromašniji. Jer domaćinstva koja TV signal već primaju putem kablovskih operatera ili satelita neće morati da kupuju dekodere i prelaze na digitalnu televiziju. Kraj analognog emitovanja programa koštaće najviše upravo one koji žive u selima ili imaju samo zemaljsku antenu.

Antrfile: Pomoć države

Država je prvobitno najavila pomoć najsiromašnijim porodicama pri kupovini dekodera. Obećane su subvencije za oko 300.000 porodica.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi